Wall Street sluit verdeeld

NEW YORK - Wall Street is woensdag verdeeld gesloten, na oplopende koersen in het laatste halfuur van de handel. De Dow-Jonesindex had last van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en de daarmee gepaarde gaande stijging van de olieprijs.

Ook stelden hoofdfondsen United Technologies en IBM teleur met hun vooruitzichten en zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis staken weer de kop op.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 20,40 punten lager op 13.892,54 punten. Dat was een daling van 0,2 procent.

De breed samengestelde S&P-500 eindigde 2,71 punten hoger op 1541,24 punten, een stijging van 0,2 procent. De technologiebeurs Nasdaq steeg naar 2792,67 punten, een winst van 28,76 punten, ofwel 1 procent.

Intel

Beleggers waren aanvankelijk goedgeluimd dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van onder meer chipfabrikant Intel en internetbedrijf Yahoo. De resultaten leidden de aandacht af van enkele licht tegenvallende Amerikaanse macrocijfers.

De consumentenprijzen over september bleken iets sterker te zijn gestegen dan verwacht. Ook werd bekend dat de in aanbouw genomen woningen afgelopen maand iets lager uitvielen dan waarop analisten hadden gerekend.

Stemming

Maar teleurstellende vooruitzichten van het industriële concern United Technologies en it-bedrijf IBM vergalden al snel de stemming. De oplopende olieprijs en de zorgen over de kredietcrisis deden de rest.

Volgens een ingewijde gaat de bank Morgan Stanley 300 banen schrappen als gevolg van de problemen op de kredietmarkt. Ook meldde het Amerikaanse stelsel van centrale banken in het zogeheten 'Beige Book' dat de economische groei in de Verenigde Staten sinds augustus is vertraagd en dat de huizenmarkt verder is verzwakt.

MGIC

Het aandeel van MGIC Investment, de grootste hypotheekverzekeraar in de VS, kelderde na de publicatie van een kwartaalverlies met 15,3 procent.

Het bedrijf voorspelde volgend jaar een verlies te gaan maken en stelde dat de huizenprijzen in de VS de komende 18 maanden mogelijk met 10 procent zullen zakken.

Olie

De olieprijs bereikte een nieuw record van 89 dollar per vat. Het Turkse parlement gaf toestemming om een aanval te beginnen op Koerdische strijders in Noord-Irak.

Handelaren houden er rekening mee dat de onrust in het Midden-Oosten zal verergeren. Oliefondsen, die doorgaans profiteren van stijgende olieprijzen, daalden op Wall Street doordat beleggers een deel van de koerswinsten van de afgelopen dagen verzilverden. ExxonMobil, een zwaargewicht in de Dow, sloot uiteindelijk toch met 0,1 procent.

Chevron leverde 0,2 procent in en ConocoPhillips ging met 0,4 procent naar beneden.

Stijger

Intel was met 4,9 procent de sterkste stijger in de Dow. Internetbedrijf Yahoo was met een plus van 8 procent de koploper in de Nasdaq. IBM werd met een verlies van 3,2 procent echter afgestraft wegens de vooruitzichten.

Dankzij sterke kwartaalcijfers ging JPMorgan Chase met 2,8 procent vooruit in de hoofdgraadmeter. En daarmee was de bank een uitzondering onder de financiële fondsen. Citigroup, de grootste bank in de Verenigde Staten, daalde met 0,3 procent.

Het aandeel moest al twee dagen achtereen terrein prijsgeven wegens de teleurstellende kwartaalresultaten. Daar kwam op woensdag nog bij dat beleggers speculeerden op een mogelijk vertrek van topman Charles Prince, die onder vuur ligt vanwege zijn manier van leiding geven.

Euro

De euro noteerde woensdag na het slot van Wall Street 1,4190 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de Europese munteenheid 1,4210 dollar.

Tip de redactie