Europese beurzen gaan positief de dag uit

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag positief gesloten. Overnamenieuws en sterke bedrijfsresultaten van vooral Amerikaanse bedrijven waren reden voor beleggers om in aandelen te stappen.

Technologieaandelen waren populair, mede door de beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. In Amsterdam stond ASML in de schijnwerpers. Dankzij een sterk kwartaalrapport was de chipmachinefabrikant met 8,2 procent de absolute winnaar bij de hoofdfondsen.

De AEX-index sloot op 554,55 punten. Dat betekende een winst van 4,25 punten, ofwel 0,8 procent. De index voor middelgrote beursfondsen eindigde 0,8 procent hoger op 734,42 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,8 en 1 procent. Frankfurt bleef achter met 0,3 procent winst.

Heineken

Bierbrouwer Heineken sloot met een plus van 1,1 procent. De brouwer wil, samen met branchegenoot Carlsberg, het Britse Scottish & Newcastle inlijven. De Britse brouwer wijst een eventueel bod af.

ASML was woensdag geliefd bij beleggers. Analisten waren erg te spreken over de hoge verkoopprijzen van de chipmachines. "Het orderboek ziet er goed uit. Met name de prijs waartegen de machines verkocht worden, is positief", zei een vermogensbeheerder van Nachenius Tjeenk & Co.

Vedior

De uitzendconcerns in Amsterdam Randstad en Vedior maakten koerssprongen van respectievelijk 5,2 en 6,1 procent. Dat was vooral te danken aan een positief analistenrapport over de fondsen van de bank ING. Gunstige kwartaalcijfers van branchegenoot Manpower gaven de koersen een extra zetje omhoog.

Bij de middelgrote fondsen schoot het effectenhuis Van der Moolen 5 procent omhoog, zonder duidelijke reden. ASMI liftte mee op het gunstige kwartaalbericht van ASML en stond 1,5 procent hoger.

Spyker

De sterkste stijger op het Damrak was de fabrikant van sportwagens Spyker Cars. Het aandeel maakte een koerssprong van 22,8 procent, na nieuws in De Telegraaf over een schadeclaim van het bedrijf tegen oud-bestuurder Michiel de Mol. Een handelaar vermoedt dat mensen "wellicht denken dat er wat moois uitrolt".

De euro noteerde bij het slot van de Europese beurzen 1,4210 dollar, tegen 1,4170 dollar na het einde van de aandelenhandel op dinsdag. De dollar verzwakte woensdagmiddag toen bekend werd dat het aantal huizen in aanbouw in de VS in september verder is afgenomen en op de laagste stand in meer dan veertien jaar uitkwam.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie