Hogere grondstofprijzen spelen CSM parten

DIEMEN - Stijgende prijzen voor grondstoffen blijven het voedingsmiddelenconcern CSM parten spelen.

Het resultaat onder de streep wordt dit jaar daardoor met 8 miljoen euro negatief beïnvloed. Maar CSM vangt dit onder meer op door de kosten aan klanten door te berekenen, zo maakte het concern dinsdag bekend.

CSM wil afnemers 10 tot 20 procent meer laten betalen om het effect van de hogere grondstofprijzen op te vangen. "Dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Maar we zetten alles op alles om dat voor elkaar te krijgen", aldus een woordvoerder.

Inkoop

De negatieve gevolgen van de hogere prijzen worden eveneens gecompenseerd door lopende maatregelen om het inkoopproces beter te laten verlopen. Alle inspanningen samen drukken de bedrijfskosten dit jaar met 10 miljoen euro, zo verwacht CSM.

Ook volgend jaar denkt CSM dat het resultaat beïnvloed wordt door de hogere grondstofkosten. Het bedrijf verwacht ook dan ongeveer 10 miljoen euro extra te moeten besparen om de gevolgen op te vangen.

Bakery

Met name het onderdeel Bakery Supplies, dat bakkerij-ingrediënten verkoopt, heeft last van de gestegen prijzen voor grondstoffen. Daar ligt het kostenniveau van de basisbestanddelen dit jaar en volgend jaar zo'n 190 miljoen euro hoger dan in 2006.

Het is niet de eerste keer dat CSM zegt last te hebben van de grondstofprijzen. Het bedrijf deed dit al eens in februari en in augustus, bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Beleggers hadden weinig waardering voor de boodschap. Het aandeel CSM zakte kort na het bericht weg met bijna 4 procent ten opzichte van het slot op maandag.

Tip de redactie