Orderontvangst ASML trekt aan

VELDHOVEN - De chipmachinefabrikant ASML heeft het aantal ontvangen orders in het derde kwartaal zoals verwacht zien stijgen.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. De toename is iets minder sterk dan analisten in doorsnee voorzagen, maar door hoger dan verwachte gemiddelde verkoopprijzen is de totale waarde van de bestellingen fors hoger dan voorzien.

De waarde van de orders bedraagt 857 miljoen euro, waar marktvorsers gemiddeld op 644 miljoen euro rekenden. ASML ontving in de periode van juli tot en met september van dit jaar veertig orders. Analisten voorzagen gemiddeld 44 bestellingen, maar de prognoses liepen uiteen van 36 tot zestig stuks.

Orders

In het tweede kwartaal kreeg het Veldhovense bedrijf slechts dertig orders binnen. ASML weet dat aan overcapaciteit bij chipproducenten en dalende prijzen van geheugenchips. Het bedrijf zei destijds dat de bodem was bereikt en beloofde beterschap in het derde kwartaal.

De omzet van ASML, dat lithografiemachines maakt waarmee elektronische circuits op chips worden geschreven, nam toe tot 940 miljoen euro. Dat is licht hoger dan in het vorige kwartaal, terwijl analisten juist rekenden op een omzetdaling. Ook de nettowinst steeg verrassend, van 161 naar 168 miljoen euro.

Solide

Bestuursvoorzitter Eric Meurice sprak in een toelichting van solide resultaten. Volgens de topman bewijzen de cijfers dat ASML zich dankzij zijn hoogwaardige technologie staande kan houden in de chipsector. Hij kondigde aan dat het bedrijf een deel van de winst teruggeeft aan de aandeelhouders door middel van een inkoopprogramma tot maximaal veertien miljoen aandelen.

ASML verwacht in het vierde kwartaal 55 lithografiesystemen, waarmee elektronische circuits op chips worden geschreven, te verschepen tegen een gemiddelde verkoopprijs van 16,9 miljoen euro. Het bedrijf voorziet in het vierde kwartaal een verdere toename van het aantal orders. Het denkt in die periode een brutomarge van 40 tot 41 procent te halen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie