Wall Street: verlies door dure olie en financials

NEW YORK - Wall Street is dinsdag in het rood gesloten. Dat was in belangrijke mate te wijten aan tegenvallende resultaten en vooruitzichten van banken, zoals Wells Fargo. Ook werd de stemming gedrukt door de hoge olieprijs, die een nieuwe recordstand bereikte.

De Dow Jones-index van dertig hoofdfondsen sloot 71,86 punten lager op 13.912,94 punten, een verlies van 0,5 procent. De breed samengestelde S&P-500 eindigde op 1538,53 punten. Dat was een daling van 10,18 punten, ofwel 0,7 procent. De technologiebeurs Nasdaq leverde 16,14 punten in en sloot op 2763,91 punten. Dat betekende een achteruitgang van 0,6 procent.

Wells Fargo, de op vier na grootste bank in de Verenigde Staten, kwam voorbeurs met een lichte winststijging van 4 procent in het derde kwartaal. De bank had last van de problemen op de kredietmarkt en de winstgroei was iets lager dan analisten hadden verwacht.

KeyCorp

Ook KeyCorp maakte een tegenvallende winst bekend over het derde kwartaal. Maandag stelde Citigroup met zijn cijfers de beleggers ook al teleur.

Volgens een handelaar in New York komen banken nu met resultaten die de markt voeden met de gedachte dat de problemen op de kredietmarkt niet voorbij zijn. Bovendien gaven uitspraken van Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, en de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson beleggers weinig hoop dat de stagnatie op de huizenmarkt in zicht is.

Huizen

D.R. Horton, de grootste huizenbouwer in de VS, meldde dat de orders voor in aanbouw te nemen huizen afgelopen kwartaal fors zijn gedaald. Dat viel slecht bij beleggers. Het aandeel verloor 5,3 procent.

De financiële sector kreeg dinsdag door het verslechterde sentiment weer een knauw, net als maandag. Wells Fargo en KeyCorp verloren respectievelijk 3,9 en 5,9 procent. Citigroup daalde in de Dow Jones-index met 3,1 procent. In diezelfde index moest branchegenoot JPMorgan Chase een verlies van 2,5 procent incasseren.

Olie

Met uitzondering van ExxonMobil sloten oliefondsen dinsdag in de plus als gevolg van de hoge olieprijs. Die prijs bereikte een nieuw record boven de 88 dollar per vat. Een belangrijke reden voor de hoge olieprijs is de voortdurende spanning tussen Irak en Turkije.

Ook zijn de Amerikaanse olievoorraden lager dan verwacht, en dat doet met de winter voor de deur de prijs verder oplopen. ExxonMobil, een zwaargewicht in de Dow, eindigde met een minnetje van 0,1 procent. Chevron won 1,2 procent en ConocoPhillips kreeg er 1,7 procent bij.

General Motors

Grote industriële concerns waren evenals op maandag niet gevraagd, want de hoge olieprijs werkt in hun nadeel. Autofabrikant General Motors was daardoor met een verlies van 4,1 procent de sterkste daler in de Dow. Beleggers vonden het aandeel extra onaantrekkelijk wegens een verlaging van het beleggingsadvies door Bear Stearns.

Technologie-aandelen waren in doorsnee niet erg in trek na de winstwaarschuwing van de Zweedse producent van telecommunicatieapparatuur Ericsson. Het bedrijf dat ook een notering heeft in de VS, kelderde in de Nasdaq met 23,5 procent. Cisco Systems, de producent van netwerksystemen verloor 1,5 procent.

De euro was na het slot van Wall Street 1,4165 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag kostte de Europese munteenheid 1,4170 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie