Olie en Ericsson drukken beurzen Europa

AMSTERDAM - De Europese beurzen waren dinsdag de hele dag in de greep van de olieprijs, die opnieuw klom tot recordhoogte. Ook een winstwaarschuwing van de Zweedse producent van telecommunicatieapparatuur Ericsson drukte de stemming.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot 2,77 punten lager op 550,30 punten. Dat is een verlies van 0,5 procent. De MidKap, de index voor het middensegment, zakte 0,3 procent tot 728,88 punten. De DAX in Frankfurt en de Londense FTSE-100 verloren respectievelijk 0,1 en 0,5 procent. De CAC-40 in Parijs ging met 0,6 procent naar beneden.

"We trapten de dag redelijk somber af met een winstwaarschuwing van Ericsson", zei handelaar Gert-Jan Geels van Eureffect. Het Zweedse concern rekent voor het derde kwartaal op een fors lagere winst dan eerder was voorzien. Het aandeel kelderde op de beurs van Stockholm met bijna 24 procent. De belangrijkste Zweedse beursgraadmeter verloor daardoor 3,7 procent.

Technologiefondsen

Door het slechte voorbeeld van Ericsson kregen vooral de technologiefondsen in Europa het dinsdag zwaar te verduren, hoewel in de middag een deel van de koersverliezen werd ingelopen. Alcatel-Lucent, 's werelds grootste fabrikant van telecommunicatieapparatuur, werd mee omlaag getrokken en verloor in Parijs 4,5 procent. Nokia werd op de beurs in Helsinki 3,2 procent minder waard, terwijl Siemens in Frankfurt 2,5 procent daalde.

Ook de Europese staalsector zat in de hoek waar de klappen vielen. Het Zuid-Koreaanse staalconcern Posco meldde tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten. Concurrent ArcelorMittal moest in Amsterdam 2,2 procent prijsgeven.

Shell

Olieconcern Shell was een van de weinige stijgers bij de hoofdfondsen, met een plus van 1,3 procent. Shell was net als zijn Europese branchegenoten in trek, nadat de olieprijs een nieuw record had bereikt. De prijs voor een vat olie bereikte dinsdag een piek 88,05 dollar.

Het elektronicaconcern Philips verloor dinsdag verder terrein na de koersval van bijna 6 procent maandag. Er ging nog eens 2,3 procent van het aandeel af, waarmee het fonds zich bij de grootste verliezers in de AEX schaarde. Maandag verraste het concern beleggers met een winstdaling over het derde kwartaal bij zijn belangrijke divisie medische apparaten.

Tele Atlas

Bij de middelgrote fondsen viel Tele Atlas op met een 2,2 procent lagere koers op 22,80 euro. Desondanks is die koers nog altijd ruim boven het overnamebod van TomTom van 21,25 euro. Beleggers speculeren daarmee op een hoger (tegen)bod. Dinsdag werd bekend dat de Amerikaanse mededingingsautoriteiten een overname van Tele Atlas door TomTom goedkeuren.

In de MidKap werd CSM met een verlies van 5,5 procent afgestraft. Het voedingsmiddelenbedrijf gaf aan het eind van de middag aan te kampen met hogere grondstofprijzen die de jaarresultaten zullen drukken.

Op de valutamarkt noteerde de euro na het slot van de Europese beurzen 1,4170 dollar, vergeleken met 1,4210 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen maandag.

Tip de redactie