Ericsson keldert 25 procent na winstwaarschuwing

STOCKHOLM - De Zweedse producent van telecommunicatieapparatuur Ericsson verloor dinsdag op de beurs in Stockholm bijna 25 procent van zijn beurswaarde na een winstwaarschuwing. Ook Europese branchegenoten als Alcatel-Lucent en Nokia moesten het ontgelden.

Ericsson maakte voorbeurs bekend dat voor het derde kwartaal op een fors lagere winst wordt gerekend dan eerder was voorzien. De operationele winst komt volgens voorlopige cijfers uit op 5,6 miljard kroon (612 miljoen euro) tegen 8,8 miljard kroon een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van een operationeel resultaat van 8,9 miljard kroon.

De omzet stijgt naar verwachting met 6 procent tot 43,5 miljard kroon (4,7 miljard euro) tegen een door de markt verwachte 45,5 miljard kroon. Volgens het bedrijf voldoen de kwartaalcijfers niet aan de eigen verwachtingen en die van de markt.

Modernisering

's Werelds grootste producent van telecommunicatieapparatuur wijt de tegenvallende resultaten aan minder orders voor de uitbreiding en modernisering van mobiele netwerken. De onderneming denkt dat ook in 2008 de marktomstandigheden moeilijk zullen blijven. Ericsson publiceert op 25 oktober zijn definitieve derdekwartaalcijfers.

De winstwaarschuwing trok sectorgenoten van Ericsson op de beurs mee omlaag. In Parijs verloor Alcatel-Lucent 4,5 procent en in Helsinki zakte Nokia 1,8 procent. Nokia heeft een samenwerkingsverband met Siemens voor de productie van telecommunicatieapparatuur. Het Duitse bedrijf verloor 2,6 procent.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie