Wall Street: Dow duikt onder de 14.000 punten

NEW YORK - De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen is maandag onder de psychologisch belangrijke 14.000-puntengrens beland.

Beleggers maakten zich weer zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis. Die werden gevoed door tegenvallende derdekwartaalcijfers van de Amerikaanse bank Citigroup. Ook de olieprijs, die naar een recordhoogte steeg, deed de handel geen goed.

De Dow-Jonesindex sloot 108,28 punten lager op 13.984,80 punten, een verlies van 0,8 procent. De S&P-500 eindigde op 1548,71 punten. Dat was een daling met 13,09 punten, ofwel 0,8 procent. De schermenbeurs Nasdaq daalde met 25,63 punten tot 2780,05 punten, een min van 0,9 procent.

Olie

De olieprijs bereikte maandagavond een nieuw record van ruim 86 dollar per vat. De stijging werd veroorzaakt door zorgen dat de olievoorraden in de Verenigde Staten kleiner zijn dan eerder was aangegeven. Ook de politieke spanningen tussen Turkije en Irak speelden een grote rol. Beleggers speculeren erop dat de hoge olieprijs de inflatie zal aanwakkeren. Dat zou tot een krimp in de bestedingen van consumenten en bedrijven kunnen leiden.

De oliefondsen hadden in ieder geval profijt van de hoge olieprijs. ExxonMobil, een zwaargewicht in de Dow, steeg met 1,4 procent. Chevron won 1 procent. ConocoPhillips ging met 0,8 procent omhoog.

Fonds

Afgelopen weekeinde lekten plannen uit dat een groep van banken bezig zou zijn met het opzetten van een gezamenlijk fonds. Dat fonds zou moeten voorkomen dat de kredietcrisis banken en de wereldeconomie verder schaadt en klappen in de toekomst kan opvangen. Citigroup, dat deel zou uitmaken van het fonds, meldde maandag dat de winst in het derde kwartaal ruim is gehalveerd door de crisis op de kredietmarkt. Ook kampte de bank met hogere kosten bij het verstrekken van consumentenkredieten. Bovendien gaf Citigroup aan de inkoop van eigen aandelen terug te zullen draaien.

Citigroup was met een verlies van 3,4 procent een van de sterkste dalers in de Dow. Branchegenoot JP Morgan Chase, ook een hoofdfonds, moest 1,2 procent inleveren. Ook de rest van de financiële sector kreeg klappen op Wall Street.

Studenten

Sallie Mae, de grootste kredietverlener aan studenten in de VS, daalde met 5,2 procent. Het consortium dat eerder aangaf het bedrijf voor 25 miljard dollar te willen kopen, heeft maandag bekendgemaakt een streep door de overeenkomst te willen halen.

De hoge olieprijs zette op Wall Street vooral grote industriële bedrijven onder druk. Autoproducent General Motors stond met een min van 3,6 procent onderaan de Dow-Jonesindex. Machinefabrikant Caterpillar verloor 1,8 procent. Vliegtuigbouwer Boeing ging met 1,9 procent naar beneden.

Biogen Idec was met een winst van ruim 18 procent de absolute winnaar in de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq. Het biotechnologiebedrijf heeft zichzelf in de etalage gezet. Kenners verwachten dat farmaceutische concerns bereid zijn tussen de 25 en 30 miljard dollar neer te leggen voor Biogen.

Medtronic

Medtronic was daarentegen een opvallende daler. Het medische bedrijf kelderde met ruim 11 procent. Medtronic meldde tijdelijk te stoppen met de levering van onderdelen voor defibrillatoren omdat het gebruik van de apparaten mogelijk tot de dood van vijf patiënten heeft geleid.

De euro was bij het slot van Wall Street 1,4200 dollar waard. Bij het slot van de handel in Europa maandag kostte de Europese munt 1,4210 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie