Europese beurzen sluiten in het rood

AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag in het rood gesloten. Beleggers deden het de hele dag al kalm aan, maar kort voor de sluiting verslechterde het sentiment.

Dat werd veroorzaakt door de hoge olieprijs, de goedkope dollar en hernieuwde bezorgdheid dat de kredietcrisis een negatief effect zal hebben op de derdekwartaalcijfers.

De AEX-index, de graadmeter van meest verhandelde fondsen op de beurs in Amsterdam, werd extra gedrukt door teleurstellende resultaten bij de medische divisie van elektronicaconcern Philips. De hoofdindex sloot op 553,07 punten. Dat was een verlies van 6,07 punten, ofwel 1,1 procent. De MidKap-index eindigde 3,59 punten lager op 731,03 punten, een daling van 0,5 procent.

De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren volgens voorlopige cijfers respectievelijk 0,6 en 0,9 procent. Londen verloor 1,3 procent.

Citigroup

De derdekwartaalcijfers van Citigroup, de grootste bank van de Verenigde Staten, zorgden ervoor dat beleggers erop speculeerden dat de kredietcrisis impact zal hebben op de cijfers van andere bedrijven. Citigroup boekte in het derde kwartaal 57 procent minder winst dan een jaar eerder.

Een vat Amerikaanse ruwe olie bereikte laat op de middag een nieuw record van 85,30 dollar. De stijging hangt samen met zorgen over de olievoorraden in de Verenigde Staten en politieke spanningen tussen Turkije en Irak.

Shell

Europese energieconcerns profiteerden van de verder opgelopen olieprijs. In Amsterdam werd het aandeel Shell 0,6 procent meer waard. Ook BP won 0,6 procent. Total ging in Parijs met 1,5 procent vooruit.

Philips zakte met 5,7 procent na bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het concern meldde een winstdaling over het derde kwartaal bij de medische divisie, het onderdeel dat in de toekomst voor de groei moet zorgen. Dat de omzet en het bedrijfsresultaat boven verwachting waren, werd door beleggers voor kennisgeving aangenomen.

TomTom

TomTom was maandag koploper in de AEX met een plus van 2,3 procent. In de MidKap werd de producent van digitale kaarten Tele Atlas, waarop TomTom een bod heeft uitgebracht, 3,6 procent meer waard op 23,31 euro. Tele Atlas stond in de belangstelling op het nieuws dat de investeringsmaatschappij FMR zijn belang in het bedrijf heeft uitgebreid tot 10,45 procent. TomTom bracht in juli een bod uit op Tele Atlas van 21,25 per aandeel.

Het biotechnologiebedrijf Crucell werd 1,7 procent duurder. De onderneming maakte voorbeurs een samenwerking bekend met het Amerikaanse MedImmune voor de ontwikkeling van een middel tegen bacteriële infecties die in ziekenhuizen zijn opgelopen.

Op de valutamarkt stond de euro maandag na het sluiten van de Europese beurzen op 1,4210 dollar, vergeleken met 1,4160 dollar bij het slot van de handel in Europa vrijdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie