Medische divisie Philips stelt opnieuw teleur

AMSTERDAM - Philips is er ook in het derde kwartaal niet in geslaagd zijn medische divisie weer op de rails te krijgen.

De resultaten van Medical Systems die het bedrijf maandag presenteerde waren lager dan vorig jaar en lager dan analisten gemiddeld verwachtten. Het aandeel Philips noteerde maandagochtend 3,3 procent lager.

Het elektronicaconcern wees opnieuw een zwakke Amerikaanse markt aan als boosdoener. Door bezuinigingen op de gezondheidszorg in de Verenigde Staten vielen de verkoopcijfers daar tegen. Groei in andere regio's kon dat niet voldoende compenseren. Het bedrijfsresultaat van de divisie daalde van 192 miljoen euro vorig jaar naar 182 miljoen euro in het afgelopen kwartaal.

Melkkoe

Analisten hadden gerekend op een winsttoename. De medische divisie wordt gezien als de melkkoe van de toekomst voor Philips. De afdeling, die hoogwaardige apparatuur maakt voor ziekenhuizen, is wat betreft omzet een stuk kleiner dan de divisie consumentenelektronica maar kent doorgaans veel hogere winstmarges.

Volgens financieel directeur Jean-Pierre Sivignon kan een sterk vierde kwartaal nog iets goedmaken, maar hij erkende dat de medische divisie mogelijk de doelstellingen voor 2007 niet haalt. Philips beoogt voor Medical Systems een omzetgroei van 6 procent en een winstmarge tussen de 14 en 15 procent. Het kan zijn dat de divisie "iets tekort zal schieten", zei Sivignon.

Adequaat

Analisten reageerden kritisch op de resultaten. Zakenbank Petercam noemde die "op zijn best adequaat" en verlaagde zijn beleggingsadvies voor Philips. Het effectenhuis is bezorgd over de negatieve trend bij Medical Systems.

Philips als geheel behaalde in het derde kwartaal een omzet van 6,52 miljard euro. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en meer dan marktvorsers in doorsnee hadden voorzien. De divisies die consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten maken, compenseerden ruimschoots de omzetdaling van Medical Systems. De lichtdivisie stelde licht teleur.

Resultaat

Het resultaat voor rente, belastingen en amortisatie (ebita) steeg naar 438 miljoen euro. Dat is veel meer dan de 71 miljoen euro die vorig jaar in hetzelfde kwartaal in de boeken werd gezet, maar toen nam Philips een forse voorziening voor mogelijke schadeclaims in verband met een slepende asbestzaak.

Onder de streep hield Philips minder over dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. De nettowinst kwam uit op 331 miljoen euro. Een vergelijking met vorig jaar valt nauwelijks te maken. De winst van 4,24 miljard euro werd toen grotendeels behaald door een boekwinst op de verkoop van de halfgeleiderdivisie.

Schema

Volgens bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee ligt Philips op schema om de doelstellingen van het onlangs gepresenteerde strategische plan Vision 2010 te halen. Ook denkt het bedrijf de verwachte stijging van de omzet en winstmarge in 2007 voor het concern als geheel te kunnen realiseren.

Philips liet voorts weten dat het op zoek blijft naar waarde creërende overnames die binnen de strategie passen. Het concern beloofde aan het einde van het vierde kwartaal meer informatie te geven over zijn voornemen om kapitaal terug te geven aan de aandeelhouders. Dat kan bijvoorbeeld middels een aandeleninkoop.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie