LEIDEN - Het aandeel Pharming maakte donderdagmiddag een koerssprong van 8,5 procent. Dat gebeurde nadat het biotechnologiebedrijf de erkenning bekendmaakte van de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) voor het eiwit recombinant fibrinogen.

De FDA kende het eiwit de zogeheten 'orphan drug designation' (ODD) toe. Deze status is noodzakelijk voor producten die zich richten op zeldzame ziektes, die levensbedreigend en chronisch van aard zijn.

Het recombinante fibrinogen is een eiwit dat helpt bij het stollen van bloed. Volgens Pharming komen in de Verenigde Staten jaarlijks 100.000 patiënten in de problemen omdat hun bloed niet wil stollen vanwege een gebrek aan dit eiwit.

De afgelopen weken liet de koers van Pharming al een opvallende stijging zien. Beleggers speculeren er op dat Pharming binnenkort zijn belangrijkste product, Rhucin, in Europa op de markt mag brengen.

Rhucin is de merknaam van een eiwit dat gebruikt wordt tegen erfelijk angio-oedeem. Deze aandoening kan leiden tot acute zwellingen van zacht weefsel in bijvoorbeeld het gezicht of de buik en kan zelfs dodelijk zijn wanneer ze zich in de keel of vitale organen manifesteert. In de westerse wereld lijden zo'n 25.000 patiënten aan de ziekte.