NEW YORK - Slecht nieuws van vliegtuigbouwer Boeing viel beleggers op Wall Street woensdag zwaar op de maag. Ook tegenvallende kwartaalcijfers van aluminiumconcern Alcoa en een winstwaarschuwing van oliebedrijf Chevron zorgden voor een negatieve stemming.

Op dinsdag bereikten de Dow-Jonesindex en de S&P-500 nog nieuwe recordstanden, maar de Dow zag een groot deel van de winst van een dag eerder wegsmelten.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde met nog ruim een half uur te gaan 0,6 procent lager op 14.077,96 punten.

De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,1 procent op 1563,05 punten. De schermenbeurs Nasdaq steeg met 0,2 procent tot 2809,36 punten.

Nerveus

Volgens een handelaar in New York hebben de kwartaalcijfers van Alcoa beleggers een tikkeltje nerveus gemaakt. "Ze zijn bang dat de resultaten zaken aan het licht brengen die niet zo gunstig zijn".

Daarmee doelde de handelaar op onder meer negatieve effecten van de problemen op de hypotheek- en kredietmarkten.

Dalers

Alcoa was woensdag met 1,9 procent verlies een van de sterkste dalers in de Dow. Dinsdag was het fonds juist de sterkste stijger.

Beleggers hoopten toen juist op meevallende cijfers van het concern, maar het tegendeel bleek het geval toen de resulaten nabeurs bekend werden.

Boeing

Boeing was bij de hoofdfondsen met een min van 3,1 procent de grote verliezer. De vliegtuigbouwer meldde dat de leverantie van de 787 Dreamliner vertraging oploopt. Dat konden beleggers niet waarderen.

Het uitstel zette op Wall Street ook druk op de ketel bij toeleveranciers van Boeing. Industrieel concern Honeywell International, dat vliegtuigonderdelen maakt, zakte 1 procent. Spirit Aerosystems en Rockwell Collins leverden respectievelijk 4,9 en 2,8 procent in.

Zakenbanken

De financiële sector was niet in trek op de Amerikaanse aandelenmarkten. In de Dow verloren de Amerikaanse zakenbanken Citigroup en JP Morgan Chase respectievelijk 1,1 en 1,6 procent. Oliefondsen hadden aanvankelijk last van de winstwaarschuwing van Chevron, maar krabbelden later op.

ExxonMobil, een zwaargewicht in de Dow, steeg met 0,9 procent. Branchegenoot ConocoPhilips was goed voor een plus van 1,5 procent. Chevron kreeg echter een verlies van 0,8 procent voor de kiezen.

Nasdaq

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq hield de schade beperkt door toedoen van detailhandelsconcern Costco Wholesale en Google, het bedrijf bekend van de gelijknamige zoekmachine. Beleggers beloonden Costco voor beter dan verwachte winstcijfers. Daardoor maakte het aandeel een koerssprong van 9,1 procent.

Google won 1,6 procent. Het fonds profiteerde van een koersdoelverhoging van de Merrill Lynch. De Amerikaanse zakenbank denkt dat de koers van het aandeel naar 740 dollar kan stijgen. Maandag werd de grens van 600 dollar geslecht.

Euro

De euro was woensdagavond op de valutamarkt 1,4130 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen moest voor de Europese munteenheid 1,4150 dollar worden neergeteld.