AMSTERDAM - Het indicatieve bod van Sonepar op de handelsonderneming Hagemeyer kan niet als een complete verrassing zijn gekomen, menen handelaren en analisten. Het aandeel werd de afgelopen weken ongebruikelijk veel verhandeld. De koers steeg in een maand tijd met 22,5 procent.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wilde dinsdagochtend niet inhoudelijk ingaan op de opmerkelijke koersontwikkeling van Hagemeyer in de afgelopen weken. Volgens een woordvoerster zal de AFM de zaak onderzoeken "als de feiten daartoe aanleiding geven". Vrijdag vroeg de financiële toezichthouder Hagemeyer om opheldering over de recente koersstijgingen.

"Dat er een bod is uitgebracht kan niet als donderslag bij heldere hemel zijn gekomen, zelfs niet voor Hagemeyer zelf", zei Rik Zwaneveld van AFS Brokers dinsdag. Volgens de handelaar gaf de recente koersontwikkeling aan dat er iets speelde. "Het lijkt me handig voor de AFM om dat te onderzoeken", voegde hij eraan toe. "Er moeten partijen hiervan hebben geweten".

Speculatie

Dat de koers van Hagemeyer dinsdag opnieuw omhoog schoot tot boven het overnamebod van Sonepar, wijst er volgens Zwaneveld op dat gespeculeerd wordt op een hoger bod. "Er zit misschien nog wel meer in", aldus de handelaar.

Ook Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer verwacht niet dat Sonepar er voor 4,25 euro per aandeel met Hagemeyer vandoor gaat. "Het spel gaat nu beginnen. Het zou mij niet verbazen als er een biedingsoorlog ontstaat". Koenders denkt niet dat het bestuur akkoord zal gaan met het huidige bod.