TOKIO - Met een dag vertraging heeft de beurs in Tokio geprofiteerd van meevallende banencijfers in de Verenigde Staten.

De Japanse beurs was maandag gesloten en daarom was het effect van het banenrapport pas dinsdag in Tokio te merken. De Nikkei-index sloot de dag af met 0,6 procent winst.

De belangrijkste beursbarometer in Tokio eindigde op 17.159,90 punten, wat neerkomt op een stijging van 94,86 punten. De overige beurzen in Azië deden het over het algemeen minder. Alleen Singapore noteerde net als Tokio 0,6 procent winst. De beurs in Seoul sloot 0,1 procent hoger, terwijl Hongkong in de middag vrijwel onveranderd stond. De beurs in Sydney won 0,3 procent.

Euforie

Het banenrapport in de Verenigde Staten zorgde op Wall Street vrijdag al voor de nodige euforie. Maandag was er in New York sprake van een vlakke handel. Dat had ook te maken met het cijferseizoen dat voor de deur staat. Ook in het Verre Oosten maken beleggers zich op voor een waslijst aan bedrijfsresultaten. Tegen die achtergrond waren de koersuitslagen dinsdag niet al te groot.

In Tokio ging de aandacht onder meer uit naar warenhuisketen Takashimaya, dat nabeurs met halfjaarresultaten kwam en 0,3 procent inleverde. In Seoul verloor LG Philips LCD 2,2 procent van zijn waarde. Dit bedrijf, waarvan Philips voor de helft eigenaar is, komt ook met resultaten en geeft daarmee de aftrap in Zuid-Korea. In de aanloop naar de publicatie verloor de producent van platte beeldschermen 2,2 procent.