NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stonden maandag op verlies. Beleggers zijn voorzichtig geworden in afwachting van het kwartaalcijferseizoen dat later deze week begint. Vrijdag was Wall Street nog in opperbeste stemming na de publicatie van cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Een deel van de beleggers wilde de winsten maandag verzilveren.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond met nog ruim een half uur handel te gaan op 14.036,09 punten, een verlies van 30 punten (0,2 procent). De breder samengestelde S&P 500 noteerde een verlies van 0,4 procent op 1551 punten. Schermenbeurs Nasdaq steeg met 0,1 procent tot 2782 punten.

Olieprijs

Behalve de winstnemingen drukte de lagere olieprijs de indices. De olieprijs daalde met 2 procent, onder meer door een stijging van de dollar. Bezorgdheid dat de problemen op de kredietmarkt de vraag naar olie drukken, speelt ook mee. ExxonMobil verloor 1,1 procent.

Het aantal transacties was maandag laag. "De markt neemt de tijd voor bezinning, terwijl hij zich voorbereidt op het nieuwe cijferseizoen", zei een Amerikaanse handelaar. Bovendien was het maandag voor een deel van de Amerikanen een vakantiedag wegens Columbus Day. De obligatiehandel lag daarom stil en overheidsinstellingen waren gesloten.

Alcoa

Aluminiumgigant Alcoa is dinsdag de eerste met de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers. Maandag stond het aandeel 1,9 procent in de min. Vrijdag is het volgende Dow-fonds aan de beurt, General Electric. De grote bulk komt echter later deze maand. Met de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers zullen beleggers een beter beeld krijgen in hoeverre de onrust op de hypotheek- en kredietmarkt effect heeft gehad op bedrijfsresultaten.

Ryder Systems, een logistiek bedrijf, gaf maandag een winstwaarschuwing. De oorzaak daarvoor zijn de verslechterde economische omstandigheden, aldus de onderneming. De aankondiging zette transportfondsen onder druk. Ryder daalde met 6,5 procent, de grootste daling in drie jaar tijd voor het bedrijf.

Google

Internetzoekmachine Google deed het goed wegens optimisme over de kracht van zijn advertentietechnologie, het won 1,9 procent. Het aandeel kwam maandag kort boven een recordstand van 600 dollar. Sommige analisten denken dat het aandeel Google volgend jaar boven de 700 dollar uit kan komen dankzij het vergroten van zijn marktaandeel. Vrijdag sloot ook de analist van zakenbank Bear Stearns zich aan bij deze verwachting.

Zakenbank Merill Lynch stond op een verlies van 3,5 procent, nadat twee effectenbanken hun waardering voor het aandeel hadden verlaagd. Vrijdag had de bank bekendgemaakt dat het ook slachtoffer is van de problemen op een deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Desondanks won het aandeel toen bijna 3 procent, omdat beleggers blij waren dat er meer zekerheid is over de reikwijdte van de problemen.

Valutamarkt

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4047 dollar tegen 1,4050 dollar bij het scheiden van de markt in Europa.