DEN HAAG - ASN Bank, die zich inzet voor een duurzame samenleving, belegt niet meer in het Amerikaanse technologiebedrijf Cisco.

De bank heeft Cisco in de ban gedaan omdat het concern indirect een bijdrage levert aan de schending van de mensenrechten in China, aldus ASN Bank maandag in een verklaring.

China

Cisco heeft routers geleverd aan de Chinese overheid, die de apparaten gebruikt voor censuur op internet. Volgens ASN Bank is Cisco daarmee medeverantwoordelijk voor de beperking van de vrijheid van meningsuiting, een van de primaire burgerrechten. Een commissie van de bank is nu tot de slotsom gekomen dat het concern niet voldoet aan de beleggingscriteria van de bank.

Volgens ASN hebben mensenrechtenorganisaties Cisco meerdere malen aangesproken op haar rol bij internetcensuur in China. Maar het Amerikaanse concern blijft weigeren zijn verantwoordelijkheid te nemen, aldus ASN. Amnesty International is blij met het besluit van ASN Bank. Volgens de organisatie geeft de bank daarmee concrete invulling aan haar aangescherpte mensenrechtenbeleid.

Mensenrechten

ASN Bank maakt zich sterk voor een duurzame samenleving en gebruikt daarbij onder meer criteria als een beter milieu en arbeidsomstandigheden. Het naleven van mensenrechten valt er ook onder, maar is volgens directeur Jeroen Jansen in het duurzaamheidsdebat vaak een ondergeschoven kindje. "De focus is eenzijdig gericht op milieu, klimaat en het terugbrengen van de CO2-uitstoot", aldus Jansen.

Volgens Jansen is er ook een direct verband tussen vrede, veiligheid en milieu. "In landen waar vrede en veiligheid goed zijn geregeld, heeft een milieubeleid een grotere kans van slagen. Die relatie is er altijd. Je kunt je afvragen of je duurzaam bezig bent als het beperken van de uitstoot van kooldioxide ten koste gaat van arbeidsomstandigheden."