NEW YORK - De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch verwacht door de problemen op de financiële markten een verlies te boeken in het derde kwartaal van minstens 50 dollarcent per aandeel.

De op twee na grootste zakenbank ter wereld ging eerder uit van een winst per aandeel van 1,43 dollar. Het is het eerste kwartaalverlies voor Merrill Lynch in zes jaar. Volgens de bank is het verlies te wijten aan "aanzienlijke" afschrijvingen op de waarde van obligaties die zijn afgedekt met hypotheken.

De bank rekent op afschrijvingen van in totaal 4,5 miljard dollar. Ook op financieringsverplichtingen moet worden afgeschreven. Hierbij gaat het om een bedrag van 463 miljoen dollar. Op de beurs in New York stond het aandeel Merrill Lynch 1,9 procent hoger.

Hypotheekmarkt

Merrill Lynch ondervindt net als andere grote banken als Citigroup, UBS en Credit Suisse veel hinder van de turbulentie op de kredietmarkten als gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Volgens topman Stan O'Neal zijn de gevolgen van de onrust veel zwaarder uitgevallen dan verwacht. Het concern spreekt van een "blijvend uitdagende situatie" op de kredietmarkten.

Eerder deze week stuurde het bedrijf nog het hoofd van de obligatiedivisie, Osman Semerci, naar huis. Hij wordt opgevolgd door vice-president David Sobotka. Het concern maakt op 24 okober zijn kwartaalcijfers bekend.