NEW YORK - Op Wall Street was er vrijdag op de laatste handelsdag van de week een opperbeste stemming. Beleggers reageerden met opluchting op een goed banencijfer. Hierin zien zij een teken dat de Amerikaanse economie gezond is.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde op 14.066,01 punten. Dat betekende een winst van 0,7 procent. De schermenbeurs Nasdaq steeg 1,7 procent (46,75 punten) tot 2780,32 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index won 1 procent tot 1557,59 punten. Zowel de Dow als de S&P bereikte hiermee recordstanden.

Banen

Een uur voordat Wall Street van start ging, werd bekend dat er in september 110.000 banen bijgekomen zijn in de Verenigde Staten. Financieel analisten rekenden op een toename met 100.000.

"Op zichzelf was dit een goed banenrapport", zei een Amerikaanse fondsbeheerder. "Maar in de juiste context bekeken, neemt het nog steeds niet de zorgen weg over de economie en de arbeidsmarkt", voegde hij eraan toe.

Zwakke plekken

Daarmee doelde hij op enkele zwakke plekken in de cijfers. Zo bleek het bij het merendeel van de nieuwe banen te gaan om overheidsbanen. Het aantal nieuwe banen in de private sector bleek nog tegen te vallen.

Verder is de werkloosheid in de Verenigde Staten ondanks de nieuwe banen in september opgelopen. Deze bedraagt nu 4,7 procent en dat is het hoogste niveau sinds augustus 2006.

Renteverlaging

Die kanttekeningen leken beleggers juist weer goed uit te komen. Zij hopen namelijk dat de Federal Reserve (de Fed) verder gaat met het verlagen van de rente.

Het stelsel van centrale banken zal dat alleen doen als er tekenen zijn dat de economie verzwakt. Over het algemeen spinnen aandelenbeleggers garen bij een renteverlaging.

Optimisme

Toch had optimisme de overhand. "Het rapport toont aan dat het overgrote deel van de economie het veel beter doet dan veel mensen dachten. Op dit moment ziet de economie er best heel gezond uit", zei een marktanalist.

De bank Merrill Lynch maakte vrijdag bekend ook slachtoffer te zijn van de problemen op een deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Merrill Lynch schrijft 4,5 miljard dollar af op bezittingen, waardoor de bank in het derde kwartaal in het rood zal belanden.

Beleggers

Toch steeg het aandeel Merrill Lynch met 2,6 procent. Beleggers zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid komt over de reikwijdte van de problemen die banken hebben.

Ze hebben het gevoel dat de gevolgen van de zogenoemde kredietcrisis beperkt blijven. Daarmee lijken de zorgen langzaam weg te ebben.

Alcoa

De aluminiumproducent Alcoa ging met 3 procent omhoog. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat het bedrijf twee divisies verkoopt.

Alcoa gaat een derde divisie stevig op de schop nemen. Alcoa meldde dat donderdag na de slotbel op Wall Street.

De producent van de zakcomputers BlackBerry, Reserch in Motion, maakte een spurt van bijna 13 procent op de beurs. Het bedrijf rapporteerde veel beter dan verwachte bedrijfscijfers.