WASHINGTON - Het aantal banen in de Verenigde Staten is in september toegenomen met 110.000. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Het cijfer over augustus is fors naar boven bijgesteld. In plaats van een daling blijkt die maand sprake te zijn geweest van groei.

Het cijfer over september valt analisten mee. Zij gingen uit van een toename met gemiddeld 100.000 banen. De sterker dan verwachte banengroei kan voor het stelsel van Amerikaanse centrale banken aanleiding zijn de rente niet te verlagen.

Onzekerheid

In september verlaagde de Federal Reserve de rente nog met een half procentpunt wegens de onzekerheid op de financiële markten en de afzwakkende groei van de Amerikaanse economie. In een reactie op het nieuws trok de koers van de dollar iets aan.

De banengroei, exclusief de landbouwsector, in augustus kwam uit op 89.000 tegen een eerder gemelde afname met 4000. Dat komt vooral door een sterke groei bij het aantal mensen dat in dienst trad bij de overheid.

Vooral het onderwijs op lokaal niveau liet een sterke groei van het aantal werknemers zien. De werkloosheid in de VS kwam vorige maand uit op 4,7 procent tegen 4,6 procent in augustus.