AMSTERDAM - De belangrijkste Europese effectenbeurzen gaven de week vrijdag een positief slotakkoord. Een beter dan verwacht cijfer over de banengroei in de Verenigde Staten gaf hoop dat een recessie in 's werelds grootste economie uitblijft en duwde de beursgraadmeters omhoog.

In Amsterdam sloot de AEX, de index van hoofdfondsen, 4,85 punten (0,9 procent) hoger op 546,60 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, won 4,85 punten (0,7 procent) en kwam daarmee op 731,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen alledrie 0,7 procent.

Tegen het einde van de handel in Europa kwam de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch met een winstwaarschuwing. De bank zei dat de resultaten over het derde kwartaal worden gedrukt door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Merrill Lynch rekent daardoor op een verlies van een halve dollar per aandeel. Daar lieten de beleggers zich echter niet door van de wijs brengen.

Hagemeyer

Handelsonderneming Hagemeyer sprong vrijdag 11,8 procent omhoog en was daarmee de sterkste stijger op het Damrak. Beleggers speculeren al de hele week op een overname van het bedrijf. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil opheldering van Hagemeyer over de sterke koersstijgingen van deze week. Een woordvoerder zei dat het bedrijf zelfstandig wil blijven.

De handel in aandelen ABN Amro werd om drie uur stopgezet, wegens het verstrijken van de aanmeldingstermijn van het bod van het bankenconsortium Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland (RBS). Eerder op de dag maakte Barclays bekend zijn bod in te trekken. Barclays eindigde 0,8 procent hoger in Londen. RBS won op dezelfde beurs 1,2 procent.

Fortis

Zwaargewicht Fortis steeg in Amsterdam met 2,8 procent. Het fonds zat de hele dag al in de lift. Volgens handelaren is het aandeel te laag gewaardeerd na de claimemissie voor de overname van ABN Amro. Bovendien kreeg Fortis een opwaardering van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns.

De euro was vrijdagmiddag 1,4150 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,4135 dollar.