TOKIO - De aandelenbeurzen in Azië waren vrijdag verdeeld. In Japan sloot de Nikkei-index licht lager, maar in Australië en Hongkong was de stemming positief.

De beurs in Tokio kreeg te maken met een duikvlucht van computerfabrikant Casio. Die verloor 19 procent nadat het bedrijf de winstverwachting met dertig procent naar beneden had bijgesteld.

De Nikkei eindigde 27,45 punten beneden de slotstand van donderdag op 17.065,04 punten, een daling met 0,2 procent. Ook in Seoul was de handel negatief. De Kospi-index verloor 0,4 procent op 1996,03 punten. Maar in Australië kwam de All Ordinaries uit op een plus van 0,6 procent, vooral gestuwd door winsten in de metaal- en mijnbouwsector en door de winst van oliefondsen.

De Hang Seng-index in Hong Kong stond in de middaghandel op een winst van 2,4 procent. Daar zaten vooral de vastgoed- en bouwbedrijven en de financiële sector in de plus.

In Japan trok Casio ook andere chip- en technologiefondsen met zich mee de diepte in, zoals TDK (-1,6 procent), Clarion (-3,6 procent) en Advantest (-4,6 procent). De handel kreeg steun van telecombedrijf KDDI, dat na een positief advies van zakenbank Goldman Sachs er 4,1 procent bijkreeg.