AMSTERDAM - In New York zijn de belangrijkste indices donderdag met een minieme winst gesloten. Beleggers waren in afwachting van cijfers over de banengroei die voor morgen op de rol staan.

Zij stellen dat deze gegevens een belangrijke indicatie geven over het volgende rentebesluit van de Federal Reserve, eind deze maand. Volgens een handelaar zou een nieuwe renteverlaging al grotendeels in de koersen zijn verwerkt.

Eerder op de dag liet de Europese Centrale Bank de rente onveranderd op 4,00%, conform de verwachting van economen. Ook de Bank of England stelde handelaren niet voor verrassingen door de toonaangevende reporente op 5,75% te laten.

Dow Jones-index

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,04% hoger op 13.974,31 punten. De breed samengestelde S&P 500 dikte 0,2% aan tot 1.542,84 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq een plus op de koersenborden zette van 0,15% tot 2.733,57 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond ging 9/32 hoger op 98-08/32, bij een rendement van 4,40%. De euro klom 0,3% ten opzichte van de dollar naar USD 1,4140. Op de termijnmarkt in New York liep de olieprijs op met bijna 2% tot USD 81,44 per vat.

Fondsen

Binnen de Dow Jones sloten 18 fondsen hoger en 12 lager. Het verschil tussen de grootste winnaar (farmaceut Pfizer) en verliezer (chipfabrikant Intel) bedroeg zo'n 1,5%.

Op bedrijfsniveau verloor Marriott International, eigenaar van de gelijknaminge hotelketen, 4,6%. Het bedrijf gaf tijdens de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers een bandbreedte voor de winst exclusief posten voor volgend jaar af die onder de gemiddelde verwachting van analisten uitkwam.

NutriSystem

NutriSystem zag ruim 33% van zijn koerswaarde verdampen. Beleggers deden massaal het aandeel van de hand van het bedrijf dat zich bezighoudt met afslankmethodes voor mensen met overgewicht. De oorzaak van de koersdaling was een winstwaarschuwing over de afgelopen periode.

Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van Air France-KLM, won 3,8%. Zakenbank Merrill Lynch is het aandeel opnieuw gaan volgen met een buy-advies. De luchtvaartmaatschappij uit de staat Minnesota beschikt inmiddels over een 'competitieve kostenstructuur', nadat het eind 2005 in zwaar financieel weer belandde.

General Electric

Nabeurs maakte General Electric bekend circa 1.400 banen te schrappen bij zijn lichtdivisie. Onder meer 6 van de 26 fabrieken in de Verenigde Staten worden gesloten.

Op macro-economisch vlak bleken de fabrieksorders over augustus met 3,3% harder gedaald dan verwacht. Economen gepolst door Bloomberg hadden gerekend op een afname van 2,8%. In juli stegen de fabrieksorders nog met 3,4%.

Werkloosheidsuitkering

Ook werd bekend dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering sterker is gestegen dan economen hadden voorzien. Uit cijfers van het Amerikaanse Labor Department kwam naar voren dat het aantal aanvragen toenam met 16.000 ten opzichte van een week eerder, naar 317.000. Economen hadden gerekend op een toename van 12.000 aanvragen.