WENEN - De rente in de eurozone is donderdag door de Europese Centrale Bank (ECB) onveranderd gelaten op 4 procent, zoals algemeen was verwacht. Daarmee blijft het belangrijkste rentetarief in de eurolanden voor de vierde maand op rij ongewijzigd.

De rente in het eurogebied staat nu op het hoogste niveau in zes jaar. De ECB zag in september nog af van een renteverhoging met een kwart procentpunt wegens de turbulentie op de financiële markten. Dit was een gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Ook de Bank of England hield donderdag de rente onveranderd, op 5,75 procent.

Economen verwachten dit jaar geen renteverhoging meer door de ECB. Dat heeft ook te maken met de koers van de euro, die record na record bereikt tegenover de dollar. Momenteel is de euro meer dan 1,41 dollar waard. Minister Wouter Bos van Financiën zei donderdag in Het Financieele Dagblad dat de dure euro hem geen zorgen baart.

Risico's

In een toelichting op het rentebesluit zei ECB-president Jean-Claude Trichet dat de bank de risico's voor de prijsstabiliteit nauwlettend in de gaten houdt. Daarmee hanteert hij andere termen dan bij eerdere vergaderingen toen de rente wel werd verhoogd. Dat duidt er op dat de rente ook in november onveranderd wordt gelaten. De ECB staat wel klaar om in te grijpen om het inflatiegevaar te beteugelen, aldus Trichet.

Volgens de Fransman is het nodig om extra informatie in te winnen voordat nieuwe monetaire conclusies kunnen worden getrokken. Hij zei wel dat door de onrust op de financiële markten op de onzekerheid is toegenomen, waardoor het vertrouwen van consumenten en bedrijven is gedaald. De bank blijft de onrust op de markten aandachtig volgen, stelt de ECB-voorzitter.

Groei

De risico's voor de economische groei van de eurozone zijn toegenomen door de onzekerheid op de financiële markten, aldus Trichet. Daar staat tegenover dat de Europese economie volgens de ECB-voorman wordt geholpen door de aanhoudend sterke export naar opkomende markten. Trichet wilde geen antwoord geven op de vraag of de euro te duur is geworden.

Het beleidsbepalende comité van de ECB hield de rentevergadering dit keer in Wenen. Het comité vergadert normaal gesproken in Frankfurt. De volgende rentevergadering staat voor 8 november op de agenda.