AMSTERDAM - De beursgraadmeters in Amsterdam kwamen donderdag nauwelijks in beweging, maar een aantal indivuele fondsen kende grote koersuitslagen. Beleggers in Europa waren in afwachting van een Amerikaans macrocijfer over de arbeidsmarkt dat vrijdag wordt gepubliceerd.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot op 541,75 punten, een winstje van 0,2 procent. De MidKap-index was vrijwel onveranderd op 726,32 punten. Ook elders in Europa veranderden de indices nauwelijks. De Londense FTSE-100 steeg 0,2 procent, terwijl de CAC-40 in Parijs niet van zijn plaats kwam. De DAX in Frankfurt daalde met 0,1 procent.

De AEX kende donderdag enkele flinke uitschieters. Zo maakte het handelshuis Hagemeyer tijdens de middaghandel een vrij plotselinge koerssprong tot een slot van 3,55 euro, een winst van 7 procent. Het fonds is al dagen onderwerp van overnamespeculatie.

Fortis

Bankverzekeraar Fortis ging met een koerswinst van 5,5 procent ook hard omhoog. Het concern heeft woensdag groen licht gekregen van de Europese Commissie om delen van ABN Amro overnemen. ,,Het aandeel is de laatste tijd hard afgestraft. De hele financiële sector ligt er goed bij'', zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

Het aandeel RBS werd op de Londense beurs 1,6 procent meer waard. Barclays noteerde 2,3 procent hoger op 654 pence per aandeel. De geruchten deden de ronde dat Bank of America de Britse bank wil overnemen voor 750 pence per aandeel.

Aegon

Ook de verzekeraar Aegon was gewild bij beleggers. Het verzekeringsconcern herhaalde donderdag op een conferentie in Londen niet geraakt te zijn door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Beleggers waren opgelucht en zetten het aandeel 2,6 procent hoger.

De handel in ABN Amro werd donderdagmiddag om 15.00 uur stilgelegd wegens het aflopen van de termijn waarin beleggers hun aandelen kunnen aanbieden aan de Britse bank Barclays. Vrijdag bij de opening wordt de handel weer hervat. Het is zo goed als zeker dat het bankenconsortium van Banco Santander, Royal Bank of Scotland (RBS) en Fortis de nieuwe eigenaar van de Nederlandse bank wordt.

ABN Amro

Vrijdagmiddag wordt de handel in ABN Amro opnieuw stilgelegd. Aandeelhouders hebben op die dag tot 15.00 uur de tijd om hun stukken aan het consortium aan te bieden. Maandag gaat de handel in stukken die niet zijn aangemeld bij een van beide partijen weer van start.

De AEX telden iets meer stijgers dan dalers. De chipmachineproducent ASML stond bijna de gehele dag onderaan. Het aandeel verloor 3 procent. Vrijwel alle chipfondsen in Europa stonden op verlies. Op Wall Street was de halfgeleidersector woensdag ook al uit de gratie. Dat kwam door een negatief rapport van zakenbank Morgan Stanley over Intel en AMD. De bank verwacht een heftige prijzenoorlog in de sector.

ASMI

ASMI, een toeleverancier aan de chipindustrie, ging tegen de trend in 0,2 procent omhoog. Het aandeel was in trek door het nieuws dat de Amerikaanse bank Goldman Sachs een belang in de onderneming heeft genomen van ruim 5 procent.

Op de valutamarkt stond de euro op 1,4136 dollar tegen 1,4080 dollar bij het slot van de beurzen in Europa woensdag.