NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn woensdag lager gesloten. Vrijdag komt een rapport uit over de banengroei in de Verenigde Staten in september en in afwachting daarvan zijn beleggers voorzichtig.

Zij haalden daarentegen de schouders op over een licht tegenvallend groeicijfer voor de dienstensector dat woensdag werd gepubliceerd.

De hoofdgraadmeter in New York, de Dow-Jonesindex, zakte onder de grens van 14.000 punten en sloot uiteindelijk met een verlies van 79,26 punten (0,6 procent) op 13.968,05 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 7,04 punten (0,5) procent op 1539,59 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 17,68 punten (0,6 procent) weg en eindigde op 2729,43 punten.

Werkgelegenheid

De Amerikaanse regering brengt vrijdag verslag uit over de groei van de werkgelegenheid. Verwacht wordt dat die gegevens meer inzicht geven in de gevolgen van het recente tumult op de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten.

Een tegenvallend cijfer zou erop kunnen wijzen dat de Amerikaanse economie in een recessie dreigt te raken, aldus analisten.

Aandelenhandel

De afgelopen week ging het na een mindere periode juist weer goed met de Amerikaanse aandelenhandel. Algemeen werd aangenomen dat de crisis op de hypotheek- en kredietmarkt, die de sfeer op de beursvloeren de laatste tijd flink verziekte, over zijn hoogtepunt heen is en dat het met de grote schade voor de economie als geheel wel los zou lopen.

Nu lijken investeerders daar niet meer zo zeker van te zijn.

ISM

Het Amerikaanse instituut voor inkoopmanagers ISM meldde vroeg in de handel dat de dienstensector in september iets minder is gegroeid dan analisten vooraf hadden becijferd.

De index, die de groei van de sector weergeeft, kwam uit op 54,8 punten, waar gemiddeld een stand van 55 punten werd verwacht. Een maand eerder kwam de graadmeter nog uit op 55,8 punten.

Terughoudend

Vooral de halfgeleidersector moest het woensdag ontgelden. Zakenbank Morgan Stanley was in een rapport terughoudend over de fabrikanten van microproccesoren Intel en AMD. Intel verloor 2,2 procent.

AMD stond aanvankelijk ook flink lager maar herstelde zich (plus 0,2 procent). De fabrikant van geheugenchips Micron Technology rapporteerde een kwartaalverlies als gevolg van lagere prijzen. Het aandeel leverde 8,9 procent in.

Olie

Ook de oliefondsen koersten lager. De Amerikaanse regering maakte woensdag bekend dat de olievoorraden in september onverwacht zijn toegenomen. De olieprijs reageerde aanvankelijk nauwelijks, maar daalde later tot onder de 80 dollar per vat van 159 liter.

ExxonMobil verloor 1 procent, Chevron 1,2 procent en ConocoPhillips, dat ook liet weten in het derde kwartaal minder winst te verwachten uit raffinage, moest 1,7 procent terug.

Stijgers

Autofabrikant General Motors behoorde tot de sterkste stijgers in de Dow met een koerswinst van 1,2 procent.

Het bedrijf zag zijn verkoopcijfers in de VS in september met 4 procent groeien. De sterkste stijger onder de hoofdfondsen was de doe-het-zelfketen Home Depot met een plus van 1,5 procent.

Euro

Op de valutamarkt verloor de euro woensdag terrein ten opzichte van de dollar. De Europese eenheidsmunt was tegen het einde van de handel in New York 1,4085 dollar waard. Bij het scheiden van de markt in Europa was dat nog 1,4180 dollar.