AMSTERDAM - TomTom, de producent van navigatieapparatuur, kreeg woensdagochtend een stevige zet omlaag op de effectenbeurs in Amsterdam. Beleggers vrezen dat de onderneming in een overnamestrijd om TeleAtlas verwikkeld raakt met zijn Amerikaanse concurrent Garmin.

TomTom, dat in juli een bod uitbracht op deze leverancier van digitale kaarten, kreeg een koersverlies voor de kiezen van bijna 5 procent. Dinsdag ging er ook al 4,5 procent van de koers af. De zakenbank Petercam verlaagde woensdag zijn beleggingsadvies voor het aandeel.

Volgens marktvorsers is Garmin op een zijspoor gezet nu het Finse Nokia een overnamebod heeft uitgebracht op het Amerikaanse Navteq, de andere belangrijke producent van digitale kaarten. Zij achten de kans daarom groot dat Garmin alsnog probeert TeleAtlas in te lijven en TomTom af te troeven met een tegenbod.

Analisten van de Franse zakenbank Exane BNP Paribas achten de kans dat Microsoft of Google met een tegenbod op TeleAtlas komt zelfs nog groter.

Lager

Het aandeel TeleAtlas noteerde woensdagochtend 0,2 procent lager op 22,65 euro, nadat het dinsdag 4,4 procent hoger sloot.

Het bod van TomTom van 21,25 euro per aandeel ligt inmiddels lager dan de waarde van het aandeel, waardoor de kans klein lijkt dat aandeelhouders hun stukken gaan aanbieden. TomTom en TeleAtlas wilden woensdag geen commentaar geven.