AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten. De AEX-index in Amsterdam eindigde in het rood. De overige Europese hoofdgraadmeters gingen de dag uit met winst.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot de dag op 540,53 punten ofwel 0,4 procent lager dan het slot van dinsdag. De MidKap-index daalde 1,45 punten (0,2 procent) tot 727,30 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs lieten winsten optekenen tussen de 0,1 en 0,5 procent.

Producent van navigatieapparatuur TomTom was aan de onderkant van de AEX terug te vinden met een min van 5,9 procent. Dinsdag ging er ook al 4,5 procent van de koers af. Beleggers vrezen dat de onderneming in een overnamestrijd om TeleAtlas verwikkeld raakt met zijn Amerikaanse concurrent Garmin. TomTom heeft in juli een bod uitgebracht op deze leverancier van digitale kaarten.

Shell

Naast TomTom presteerde ook oliemaatschappij Shell, een zwaargewicht in de AEX, slecht. Het aandeel ging 1,4 procent omlaag, in de aanloop naar de bekendmaking van de wekelijkse olievoorraden in de VS.

De index kende enkele forse uitschieters. Zo maakte het handelshuis Hagemeyer een opmerkelijke koerssprong van bijna 6 procent tot 3,32 euro. Dat had volgens handelaren te maken met hernieuwde overnamespeculaties. Vorige week schoot het aandeel al meer dan 10 procent omhoog op geruchten dat de Amerikaanse zakenbank Lehman opdracht heeft gekregen van een investeerder om een bod voor te bereiden van 4 euro per aandeel.

Europa

Op de overige grote beurzen in Europa ging het er beter aan toe dan in Amsterdam. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt waren vrijwel onveranderd, terwijl de Londense FTSE-100 een half procent vooruitging. Dat was vooral te danken aan een stevig koersherstel van de financials, waaronder Royal Bank of Scotland en Barclays.

Het geplaagde Northern Rock schoot zelfs ruim 11 procent omhoog. Dit had te maken met nieuwe speculaties dat het bedrijf wordt overgenomen. De financiële sector is de afgelopen maanden het hardst geraakt op de Europese beurzen door de malaise op de kredietmarkten.

Deutsche Bank

Deutsche Bank stond in Frankfurt in het middelpunt van de belangstelling en steeg ruim 2 procent. Het bankconcern verwacht dat de nettowinst in het derde kwartaal stijgt tot meer dan 1,4 miljard euro. Dit ondanks het feit dat het 2,2 miljard euro moet afschrijven wegens de problemen op de kredietmarkten.

Boskalis wist zich in de loop van de middag bijna geheel te herstellen van een flink koersverlies en sloot 0,4 procent lager. Volgens De Telegraaf heeft de beurstoezichthouder AFM "speciale belangstelling" voor de koersontwikkeling van het aandeel de afgelopen dagen.

De euro noteerde woensdagmiddag 1,4180 dollar, vergeleken met 1,4131 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.