TORONTO - Toronto-Dominion Bank, de op een na grootste bank van Canada, neemt voor 8,5 miljard dollar (6 miljard euro) zijn Amerikaanse branchegenoot Commerce Bancorp over. Het bod bestaat voor 75 procent uit aandelen en een kwart uit contanten. Dat maakten de twee partijen dinsdag bekend.

Het is de grootste buitenlandse aankoop ooit door Toronto-Dominion. De transactie wordt waarschijnlijk in maart of april 2008 afgerond, mits deze wordt goedgekeurd door de aandeelhouders van Commerce en de kartelautoriteiten. Na afronding van de overname neemt Toronto Dominion een eenmalige herstructureringslast van ongeveer 490 miljoen dollar voor belastingen.

Het Canadese concern profiteert van de fors opgelopen koers van de Canadese dollar tegenover zijn Amerikaanse tegenhanger. De Canadese dollar kwam vorige maand voor het eerst sinds 1976 op een vergelijkbaar niveau met de dollar. Door de acquisitie van Commerce, gevestigd in de staat New Jersey, breidt Toronto-Dominion zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten verder uit. Het concern is al eigenaar van een bank in de staat Maine.