NEW YORK - Beleggers op Wall Street besloten dinsdag een deel van hun koerswinsten te verzilveren. De beurshandel werd gedrukt door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

Een half uur voor het slot stond de toonaangevend Dow-Jonesindex 0,4 procent lager op 14.037 punten. Maandag bereikte de Dow een nieuw record van 14.087,55 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index verloor dinsdag 0,2 procent op 1545 punten. De schermenbeurs Nasdaq was vrijwel onveranderd op 2742 punten. "We hebben maandag enorme koersstijgingen doorgemaakt, dus het is niet zo vreemd dat er nu wat winstnemingen zijn", zei een handelaar in New York.

Stemming

De stemming in New York verslechterde een half uur na de opening. Dat gebeurde na het nieuws dat het aantal voorlopige koopcontracten dat voor huizen in de maand augustus in de Verenigde Staten werd afgesloten is gedaald tot het laagste niveau sinds januari 2001. Daaruit concludeerden beleggers dat de problemen op de hypotheekmarkt nog niet achter de rug zijn.

Oliemaatschappij Exxon Mobil bungelde onderaan de Dow-Jonesindex met een verlies van 1,9 procent. Branchegenoot Chevron verloor 2 procent. Dat had mogelijk te maken met een lichte daling van de prijs van ruwe olie.

Autoverkopen

General Motors was de grootste stijger in de Dow met een winst van 2,6 procent. De grootste autoproducent in de VS heeft over de maand september de autoverkopen zien stijgen met 4 procent tot 337.640. Naast de goede verkoopcijfers kon GM ook profiteren van een koersdoelverhoging voor het aandeel van de zakenbank Lehman. Bij concurrent Ford Motor ging het er minder gunstig aan toe. Vorige maand verlieten er ruim een vijfde minder auto's de showroom. Desondanks noteerde het aandeel Ford 3,5 procent hoger.

Het bankconcern Citigroup noteerde 0,1 procent hoger. De bank wordt volledig eigenaar van de Japanse effectenbank Nikko Cordial. Citigroup heeft al 68 procent van de aandelen in handen en koopt nu ook de overige 32 procent. Daarmee is een bedrag gemoeid van 4,6 miljard dollar. Citigroup verwacht nu sneller te kunnen groeien in Japan, na de VS de grootste economie ter wereld.

Overnamenieuws

Ook Toronto-Dominion Bank Financial Group, de op een na grootste bank van Canada, kwam met overnamenieuws. Het concern neemt voor 8,5 miljard dollar zijn Amerikaanse branchegenoot Commerce Bancorp over. Het bod bestaat voor 75 procent uit aandelen en een kwart uit contanten. Beleggers waren niet gecharmeerd van het nieuws. Toronto-Dominion verloor 3,7 procent, terwijl Commerce Bancorp 0,4 procent zakte.

Palm, de maker van de Treo-smartphone, werd 2,2 procent lager gezet. Daarmee reageerden aandelenhandelaren op een winstalarm voor het huidige kwartaal. Het bedrijf heeft last van heftige concurrentie van bedrijven als Apple en Research in Motion.

Valuta

Op de valutamarkt verloor de euro ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde 1,4155 dollar tegen 1,4160 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. Aan het einde van de handel in Europa maandag stond de euro nog op 1,4230 dollar.