AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten. De AEX-index in Amsterdam verloor 0,5 procent op een stand van 542,93 punten. Dat kwam vooral door een koersverlies van het zwaargewicht Shell van 1,6 procent.

De MidKap-index klom 1 procent tot 728,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 0,3 en 0,5 procent. De Londense FTSE-100 was 0,1 procent lager. Beleggers maakten zich iets minder zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis nu een aantal grote banken, waaronder het Zwitserse UBS, hierover duidelijkheid heeft verschaft.

Op het Damrak waren de uitzenders favoriet bij beleggers. Dat had te maken met positieve omzetcijfers van de uitzendsector, waar branchorganistatie ABU mee naar buiten kwam. Vedior ging aan kop in de AEX met een winst van 4 procent, terwijl Randstad 2,6 procent omhoog ging. In de MidKap stond USG bovenaan met een koerswinst van 5,5 procent.

Océ

Printer- en faxproducent Océ sloot 1,4 procent hoger. Dinsdag voorbeurs maakte het bedrijf zijn derdekwartaalcijfers bekend. Het bedrijf zag zijn nettowinst over de afgelopen periode bijna verdubbelen.

TomTom, de producent van navigatiesystemen, verloor 4,5 procent waarmee het onderaan de AEX stond. Voorbeurs bracht het bedrijf een formeel bod uit op de producent van digitale kaarten Tele Atlas. TomTom bevestigde 21,25 euro per aandeel te gaan betalen. Het totale overnamebod komt neer op 1,8 miljard euro. Tele Atlas werd dinsdag 4,4 procent meer waard.

Euro

Op de valutamarkt verloor de euro dinsdag aan waarde ten opzichte van de dollar.De Europese munt noteerde 1,4160 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt nog op 1,4230 dollar.