TOKIO - De beurzen in Azië hebben een opperbeste dag achter de rug.

Onder aanvoering van financiële instellingen werden dinsdag forse winsten geboekt. De index in Hongkong bereikte weer een nieuw record. In Tokio werd voor het eerst in bijna acht weken de grens van 17.000 punten doorbroken. Een lichte stijging van de dollar gaf de index het laatste zetje.

Wall Street

De Aziatische beurzen volgden met de koersstijgingen het spoor van Wall Street, waar de Dow-Jonesindex maandag op recordhoogte kwam. Beleggers hebben goede hoop dat de internationale kredietcrisis zijn einde nadert. De Amerikaanse bank Citigroup verwacht dat er in het vierde kwartaal weer als vanouds winst wordt gemaakt. Citigroup zei in het derde kwartaal wel rekening te houden met een winstdaling van 60 procent, maar dat namen de beleggers voor lief.

In Hongkong stond de beurs twee uur voor het slot op een winst van ruim 900 punten op 28.046,69 punten. Dat komt neer op een stijging van 3,3 procent. De kooplust was ook groot omdat de belangrijkste beurzen op het Chinese vasteland deze week gesloten zijn. De Nikkei-index in Tokio pakte 200,82 punten en sloot 1,2 procent hoger op 17.046,78 punten.

Seoul

De beurs in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul begon de dag ook met winst, die later nog stevig werd uitgebouwd. Directe aanleiding was de ontmoeting tussen de staatshoofden van de twee Korea's, die nog steeds formeel in staat van oorlog zijn met elkaar. Het vooruitzicht dat er mogelijk een vredesverdrag komt, wakkerde op de beurs in Seoul de kooplust aan. De Kospi-index won 2,6 procent.

Het koopgedrag in Seoul week niet sterk af van de overige beurzen in Azië. De belangrijkste kredietverstrekker van het land, Kookmin Bank, maakte een koerssprong van 4 procent. De winst van de nummer twee, Shinhan Financial Group, mocht er ook wezen: plus 4,3 procent. Ook de beurs in Australië eindigde dinsdag positief. De All Ordinaries won 1,3 procent.