NEW YORK - De stemming op de Amerikaanse beurzen was maandag uitstekend. Beleggers hebben er vertrouwen in dat op de kredietmarkt de ergste problemen achter de rug zijn, ondanks een winstwaarschuwing van de bank Citigroup. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen brak kort na de opening door de grens van 14.000 punten en zakte daar niet meer onder.

De Dow sloot uiteindelijk op 14.087,55 punten, 191,92 punten (1,4 procent boven het slot van vrijdag. Dat is een nieuw record. De breder samengestelde S&P 500-index stond aan het eind van de handel 20,29 punten (1,3 procent) in de plus op 1547,04 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 39,49 punten (1,5 procent) naar 2740,99 punten, het hoogste slot in ruim zes jaar.

Citigroup liet weten dat de nettowinst in het derde kwartaal vermoedelijk 60 procent lager zal uitvallen dan een jaar eerder. De bestuursvoorzitter van de bank voegde er echter aan toe dat het bedrijf in het vierde kwartaal weer in normaal vaarwater zal komen. Die opmerkingen zetten de gehele financiële sector in de plus. Citigroup zelf won 2,3 procent, American Express steeg 2,1 procent en JPMorgan Chase werd 2,2 procent meer waard.

Technologie

Ook de technologiefondsen scoorden goed. Giganten als IBM (plus 1 procent) en Intel (plus 2 procent) zetten winsten op de borden. Hewlett Packard werd 2,4 procent meer waard. In de Nasdaq behoorden softwareproducent Electronic Arts en iPod-maker Apple tot de winnaars met plussen van respectievelijk 4 en 1,9 procent. Internetconcern Google won 2,7 procent.

Boeing

Ook grote industriële concerns als vliegtuigbouwer Boeing (plus 1,6 procent), United Technologies (plus 2 procent) en Honeywell (plus 2,2 procent) zaten in de lift. De markt heeft er vertrouwen in dat de gevolgen van de kredietecrisis voor de gehele economie binnen de perken blijven.

Hypotheken

Problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt hielden de gemoederen op de beursvloeren wereldwijd de laatste maanden danig bezig. Veel banken zagen geld dat zij hadden belegd in risicivolle hypotheken als sneeuw voor de zon verdwijnen omdat veel Amerikanen hun maandlasten niet langer konden dragen. Het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, moest enkele malen met kapitaalinjecties de rust herstellen.

De Fed verlaagde bovendien vorige maand de rente met een half procentpunt om de economie en de financiële sector een extra steuntje in de rug te geven. De hoop dat de Fed spoedig met een nieuwe renteverlaging zal komen, droeg maandag verder bij aan de opperbeste stemming. Een lage rente is goed voor de winsten van bedrijven, onder meer omdat geld lenen voor investeringen goedkoper wordt.

Binnen de Dow wist alleen autofabrikant General Motors niet te profiteren van het goede sentiment. Het aandeel ging 1,8 procent in waarde achteruit. Ook concurrent Ford verloor fors, ruim 3 procent, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor was.

Olie

Ruwe olie werd maandag in New York 1,7 procent goedkoper. Een vat van 159 liter kost echter nog altijd ruim 80 dollar. Het grootste olieconcern ter wereld Exxon Mobil werd 1,5 procent meer waard. Chevron won 0,9 procent terwijl ConcocoPhillips juist 0,4 procent in de min noteerde.

Euro

De euro was aan het einde van de Amerikaanse beurshandel 1,4235 dollar waard. Bij het luiden van de gong in Europa stond de Europese eenheidsmunt nog op 1,4230 dollar.