AMSTERDAM - Ambitieuze financiële doelstellingen met een stabiliserende Amerikaanse markt. Bestuursvoorzitter Peter Ventress, die de vertrekkende topman Frans Koffrie opvolgt, liet maandag weten het volste vertrouwen te hebben in de toekomst van een zelfstandig opererend Corporate Express.

Hedgefondsen waren volgens bronnen minder te spreken over het besluit. De leverancier van kantoorartikelen gaat naar eigen zeggen de volgende fase van zijn zelfstandige ontwikkeling in. Koffrie vindt zichzelf niet de goede man om dit bedrijf in die fase te brengen, aldus de voorzitter van de raad van commissarissen Paul van den Hoek, die zelf ook vertrekt. Van den Hoek wordt vervangen door Frank Meysman.

Met het vertrek van Koffrie krijgen aandeelhouders, waaronder het Britse Hedgefonds Centauris, gedeeltelijk hun zin. Zij hadden ook aangedrongen op de verkoop van het bedrijf, maar daar zag Corporate Express na lang beraad niets in. Deze beslissing stelde de hedgefondsen teleur, zo lieten ingewijden aan persbureau Reuters weten. Volgens een van hen heeft de nieuwe bestuursvoorzitter mogelijk maar een kwartaal de tijd om goede resultaten te laten zien.

Aandeelhouders

Het bestuur van Corporate Express gaat de komende tien dagen met alle aandeelhouders om tafel. Ventress: "Ik verwelkom de mogelijkheid om aan al onze aandeelhouders, hedgefondsen en anderen, uit te leggen waarom deze strategie de beste is."

De kantoorvakhandelaar wil in de komende drie jaar onder meer een omzetgroei van 6 procent op jaarbasis behalen. Volgens analisten zijn de ambitieuze doelstellingen mogelijk moeilijk te behalen, zowel voor de Europese als voor de Amerikaanse markt. Ventress gaf maandag tijdens een toelichting aan signalen te zien dat de Amerikaanse markt zich stabiliseert.

Omzet

De omzet wil de leverancier van kantoorartikelen onder meer opkrikken door haar positie bij middelgrote bedrijven te verbeteren. Die groep is nu verantwoordelijk voor 20 procent van de omzet. Dat moet 50 procent worden. Ook bij grote klanten wil Corporate Express zijn aandeel uitbreiden. Verder wil de onderneming de omzet in Europa vergroten, met name in Oost- en Zuid-Europa.

Naast de wisseling aan de top wordt de organisatie van het bedrijf aangepakt. Een mondiaal bestuursteam van leden van de raad van bestuur en de directievoorzitters van de regionale takken moet de operationele activiteiten van het bedrijf in goede banen leiden. "Onze decentrale structuur is achterhaald", aldus de kersverse bestuursvoorzitter.

Kantoorartikelen

De handel in kantoorartikelen blijven de voornaamste activiteit van het concern. Wat dat op termijn betekent voor de onderdelen Graphic Systems en Veenman Benelux, die niet tot de kernactiviteiten van het bedrijf behoren, wilde de nieuwe bestuursvoorzitter Ventress niet zeggen.

Uit voorlopige cijfers van Corporate Express blijkt dat het bedrijf in Noord-Amerika in het derde kwartaal iets beter heeft gepresteerd dan een kwartaal eerder. De omzet daalde met 1 procent. In het tweede kwartaal was dat nog 3 procent. In Europa kwam de autonome omzetgroei uit op 7 procent, tegen 5 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Corporate Express maakt op 6 november de volledige kwartaalcijfers bekend.