AMSTERDAM - ABN Amro heeft de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America afgerond. Op de transactie van 21 miljard dollar (bijna 15 miljard euro) heeft de Nederlandse bank een boekwinst behaald van 7,3 miljard euro.

ABN Amro verwerkt de meevaller in de resultaten over het huidige vierde kwartaal. ,,We wensen LaSalle veel succes als onderdeel van de Bank of America'', aldus Rijkman Groenink, de bestuursvoorzitter van ABN Amro, in een verklaring.

LaSalle is voornamelijk actief in de regio rond Chicago en in Michigan. De bank heeft ongeveer vierhonderd kantoren, 1500 geldautomaten en circa 1,4 miljoen klanten. ABN Amro kondigde de verkoop in april aan als onderdeel van de gewenste fusie met Barclays.

Rumoer

De transactie zorgde voor nogal wat rumoer. De beleggersclub VEB stapte naar de rechter. De VEB zag in de transactie een gifpil, waarmee de bank zich minder aantrekkelijk zou willen maken voor andere bieders dan Barclays. De rechter gaf de VEB gelijk, maar dat besluit werd later nietig verklaard door de Hoge Raad.

Inmiddels had zich naast Barclays nog een gegadigde aangediend voor de overname van ABN Amro: het consortium met Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Van deze drie had Royal Bank of Scotland zijn oog laten vallen op LaSalle. Maar na de uitspraak van de Hoge Raad ging de Amerikaanse dochter aan de neus van de Schotten voorbij.

Trio

Desondanks bleven de drie geïnteresseerd in de overige delen van ABN Amro. Inmiddels is vrijwel zeker dat het trio de strijd om ABN Amro wint. Beleggers kunnen tot eind deze week beslissen aan wie ze hun aandelen verkopen: Barclays of het trio. Volgende week wordt duidelijk hoeveel aandelen bij elk van de partijen is aangemeld. Het bod van het trio overtreft dat van Barclays met ongeveer 10 miljard euro.