AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn maandag met winst de handel uitgegaan. Gesteund door het positieve sentiment op Wall Street breidden de belangrijkste graadmeters hun koerswinsten tegen het einde van de handel nog verder uit.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot de dag op 545,57 punten, 4,59 punten ofwel 0,9 procent hoger dan het slot van vrijdag. De MidKap-index steeg 12,13 punten (1,7 procent) tot 721,25 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs lieten winsten optekenen tussen de 0,6 en 1 procent.

Op de beurs in Zürich maakte de aandelenkoers van UBS een opmerkelijke ommezwaai van een stevig verlies naar een winst van 3 procent. Voor de opening van de beurs liet de Zwitserse bank beleggers schrikken met een winstalarm. UBS moet dit jaar ruim 2,4 miljard euro afschrijven door de kredietcrisis.

Financials

Volgens Fred Huibers van Het Haags Effektenkantoor zitten de problemen op de kredietmarkten al in de aandelenkoersen van de financials verwerkt. ,,We komen in een gewenningsfase van slecht nieuws in de financiële sector. Beleggers krijgen wat meer moed en durven weer in financiële fondsen te stappen'', zei Huibers. In Amsterdam sloot ING 1,5 procent hoger, terwijl ABN Amro 1,1 procent klom. Fortis liep het verlies van eerder op de dag in, en eindigde 0,6 procent hoger.

Volgens Huibers waren de belangrijkste reden voor het positieve sentiment speculaties over een verdere renteverlaging in de Verenigde Staten om de economie een impuls te geven. Dit werd maandag versterkt door een tegenvallend Amerikaans macrocijfer, de groei van de verwerkende industrie over september. ,,Na een serie renteverlagingen gaat de beurs bijna altijd omhoog'', aldus Huibers.

TomTom

TomTom, een producent van navigatieapparatuur, maakte tijdens de middaghandel een koerssprong van 4,2 procent. Daarmee ging het aandeel aan kop bij de grote fondsen in Amsterdam. Bij de middelgrote fondsen stond Tele Atlas bovenaan met een plus van 7,1 procent. Volgens handelaren profiteerden de fondsen van het overnamenieuws van hun Amerikaanse branchegenoot Navteq. Het Finse Nokia wil dit bedrijf inlijven voor 8,1 miljard dollar.

De chemiebedrijven DSM en Akzo Nobel werden respectievelijk 3,5 en 3,8 procent meer waard. DSM is maandag met zijn eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma van start gegaan. Akzo Nobel liet weten de overname van zijn Britse branchegenoot ICI begin januari af te ronden.

Boskalis

Ook Boskalis was in trek onder de MidKappers met een winst van 7 procent. Het baggerconcern heeft een grote opdracht ontvangen voor de aanleg van een haven in Abu Dhabi.

Corporate Express, het voormalige Buhrmann, behoorde tot de spaarzame dalers in de AEX met een verlies van 1,3 procent. Het bedrijf liet voorbeurs weten dat doorgaan als zelfstandige speler de beste optie is voor het bedrijf. Activistische aandeelhouders dringen er al tijden op aan dat Corporate Express wordt verkocht. Ook kondigde het bedrijf het vertrek aan van topman Frans Koffrie.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4230 dollar, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen op vrijdag.