TOKIO - De aandelenbeurzen in Azië sloten de eerste dag van de week overwegend positief af. De toonaangevende Japanse Nikkei-index boekte een winst van 0,4 procent.

In Tokio kelderde het aandeel Fuji Electric met 19,5 procent na een winstwaarschwing. De handel in het aandeel werd stilgelegd. Hetzelfde gebeurde met machinebouwgroep IHI, dat meer dan 20 procent verloor na eveneens een somber vooruitzicht. Ook bouwbedrijven leden verlies. Onder meer Shimuzu verloor 5 procent na een negatief rapport van zakenbank UBS.

De verliezen werden goedgemaakt door onder meer stijgende staalfondsen en winsten voor fondsen van levensmiddelen. De Nikkei-index sloot op 16845,96 punten. Dat is 60 punten meer dan bij het slot van vrijdag, oftewel een winst van 0,4 procent.

In Seoul boekte de Kospi-index een winst van 0,8 procent op 1962,67 punten. De Australische All Ordinaries bleef op gelijk niveau met het slot van vrijdag op 6579,8 punten. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel op een plus van 0,3 procent.