ZüRICH - De Zwitserse bank UBS moet dit jaar 4 miljard Zwitserse frank, ruim 2,4 miljard euro, afschrijven als gevolg van de kredietcrisis.

De bank komt daardoor in het derde kwartaal uit op een verlies van 600 tot 800 miljoen frank, circa 360 tot 480 miljoen euro. Het is het eerste kwartaalverlies dat de bank lijdt in negen jaar.

Afschrijving

De afschrijving komt voornamelijk uit de zogenoemde fixed-income portfolio, onder meer obligaties en preferente aandelen. Het hoofd van deze afdeling verlaat de bank, zo maakte UBS maandagochtend bekend. Dit is een van de meerdere managementwisselingen die bij de bank plaatsvindt. Zo gaat onder meer de financiële topman met pensioen.

Bestuursvoorzitter Marcel Rohner zei maandag dat de moeilijke tijden volgens hem nog zo'n zes maanden zullen duren. Het aandeel UBS, genoteerd aan de beurs van Zürich, stond maandag kort na de opening 2,2 procent lager.

Ontslagen

Afgelopen juli werd de voorganger van Rohner onverwacht ontslagen. Onder leiding van Peter Wuffli moest de bank een hedgefonds sluiten na een verlies van 300 miljoen dollar. Het fonds was gespecialiseerd in de handel in hypotheken voor mensen met een lagere kredietwaardigheid.

UBS is de eerste grote Europese bank die bekendmaakt klappen te hebben gekregen door de crisis op de kredietmarkt. Analisten verwachten dat binnenkort meer grote financiële instellingen vergelijkbare problemen zullen melden.

Resultaten

Branchegenoot Credit Suisse liet maandag weten dat de resultaten in het derde kwartaal "negatief beïnvloed" zullen worden door de problemen op de kredietmarkt, maar dat de verwachtingen voor de winst in deze periode hetzelfde zijn gebleven.

De bank maakt de resultaten over het derde kwartaal op 1 november bekend.