EU-commissaris: Kredietrisico's nog niet duidelijk

PORTO - Het zal nog enige tijd duren voordat bekend is waar de klappen van de riskante Amerikaanse hypotheken zijn gevallen, zei Europees Commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) vrijdag bij EU-beraad van ministers.

Door het steeds doorverkopen van de hypotheken is het nog niet geheel duidelijk bij welke banken de grootste risico's zijn beland. Vrijdag bleek de grootste Britse hypotheekverstrekker, Northern Rock, in problemen te zijn gekomen.

Het bedrijf had door de onrust op de financiële markten moeite om zijn activiteiten te financieren. Eerder kwam een Duitse bank in problemen."We hopen dat de onzekerheid kort duurt, maar niemand geeft een garantie", zei McCreevy.

Risico

De Ier kon niet inschatten welk EU-land of sector het meeste risico liep. Hij noemde het wel "ironisch" dat de problemen met Amerikaanse hypotheken vooral in Europa terecht blijken te zijn gekomen.

Veel Amerikanen kunnen hun zogeheten subprime hypotheek niet meer betalen. Banken kunnen daardoor een strop krijgen.

Economie

De Europese economie kan deze risico's vooralsnog wel aan, meent hij. "De fundamenten van onze economie zijn sterk", zei hij. "Onze export gaat goed, ondanks de zwakke dollar. Ik voorzie maar een heel beperkte invloed."

McCreevy bestreed het idee dat de hypotheekcrisis nu de dollar verzwakt. "De meesten van ons zijn verbaasd dat de dollar niet eerder verzwakte. Want de VS importeren al langer meer dan ze exporteren".

Kredietbeoordelaars

McCreevy herhaalde dat hij kredietbeoordelaars onder de loep wil nemen. Zij hebben problemen met de riskante Amerikaanse hypotheken waarschijnlijk te laat opgemerkt. "Daar zijn nog lessen te leren", zei hij. Eventuele maatregelen voor de kredietbeoordelaars moet de EU samen met de VS nemen, vindt hij. De sector werkt immers wereldwijd.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie