Beurzen Wall Street vlak

NEW YORK - De beurzen op Wall Street kwamen op de laatste handelsdag van de week nauwelijks van hun plaats. De belangrijke graadmeters schommelden vrijdag rond de slotstand van donderdag en sloten de week af met lichte winst.

Bedrijven in de chipsector hadden het lastig. De oliefondsen gingen vrijdagochtend flink vooruit, maar konden de winst nauwelijks vasthouden.

Handelaren wachten volgens analisten op het rentebesluit van de Fed, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, dat dinsdag wordt bekendgemaakt.

Winst

Op de beurs in New York sloot de Dow-Jonesindex op 13.442,52 punten. Dat is een winst van 17,64 punten oftewel 0,1 procent. De breed samengestelde S&P index maakte pas op de plaats en sloot gelijk donderdag op 1484,25 punten.

Op de schermenbeurs Nasdaq was het al niet anders. De index op gelijke stand als donderdag op 2602,18 punten.

Chipsector

De chipsector lag onder druk wegens een rapport van zakenbank Merrill Lynch over Intel, wereldwijd de marktleider in de branche. De analisten schroefden het beleggingsadvies van Intel naar beneden toe bij.

Intel verloor op de beurs 1,7 procent. Ook American Express moest een bijgesteld beleggingsadvies verwerken en verloor 2,7 procent.

Oliefondsen

Oliefondsen zorgden aan het begin van de dag voor opwaartse druk op Wall Street. Maatschappijen zoals ExxonMobil en Chevron verloren aan het einde van de handelsdag de meeste winst, maar sloten toch nog respectievelijk 0,1 en 0,6 procent hoger.

De olieprijs kroop vrijdag boven de 80 dollar per vat (van 159 liter), maar zakte later tot 79,12 dollar.

Beleggingsadvies

United Technologies, een industrieel conglomeraat, won 1,5 procent. Het fonds profiteerde van een hoger beleggingsadvies van de zakenbank Sanford C. Bernstein. Uitschieter was verder aluminiumgigant Alcoa, die een winst van 3,1 procent kon bijschrijven nadat het bedrijf een nieuwe dividenduitkering had vastgesteld.

De stijgers van donderdag, General Motors en McDonald's, hielden hun winst vast en kregen er respectievelijk 2,8 en 2,1 procent bij.

Perikelen

In de hoofdgraadmeter Dow leken banken niet al te veel last te hebben van de perikelen bij de Britse bank Northern Rock. Deze financiële instelling moest vrijdag te hulp worden geschoten door de centrale bank in Groot-Brittannië wegens kredietzorgen.

Citigroup won 0,6 procent, terwijl JP Morgan licht in de min raakte met 0,1 procent.

Handelsvolume

Het handelsvolume was vrijdag laag. Handelaren wachten volgens analisten gespannen op het rentebesluit van de Fed, dat dinsdag openbaar wordt.

Macrocijfers die vrijdag bekend werden gemaakt, zouden kunnen betekenen dat de crisis op de hypotheekmarkt de rest van de Amerikaanse economie nadelig begint te beïnvloeden.

Zo kwam de industriële productie in augustus lager uit dan in de maand daarvoor en waren de verkopen in de detailhandel lager dan verwacht.

Rentetarieven

"Dit zou kunnen betekenen dat de economie verzwakt, maar het is ook goed nieuws voor de rentetarieven", aldus een fondsbeheerder.

Het is vrijwel zeker dat de Fed de rente zal verlagen. Verscheidene analisten zeiden te rekenen op een renteverlaging van 0,5 procentpunt.

Consument

De Amerikaanse consument lijkt niet erg onder de indruk van de zorgen op Wall STreet. De index die de universiteit van Michigan hanteert om maandelijks het consumentenvertrouwen te peilen kwam in september uit op 83,8 punten.

Analisten rekenden er op dat de index net als in augustus zou uitkomen op 83,4 punten.

euro

De euro was vrijdag bij het slot van de beurzen op Wall Street 1,3877 dollar waard, tegen 1,3945 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie