AEX sluit met licht verlies

AMSTERDAM - Op de Europese beurzen heerste vrijdag lange tijd een negatieve stemming. Later op de dag herstelde de handel zich licht, maar de belangrijkste graadmeters sloten de week met verlies af.

De AEX, de index van hoofdfondsen in Amsterdam, eindigde 2,60 punten (0,5 procent) lager op 528,36 punten. De MidKap-index voor het middelgrote segment verloor 7,95 punten (1,1 procent) en sloot op 697,58 punten. De beurzen in Parijs en Frakfurt beperkten de verliezen tot 0,5 procent. Londen moest 1,2 procent inleveren.

Tegenvallende macrocijfers uit de Verenigde Staten en hernieuwde bezorgdheid over de problemen op de kredietmarkt hielden de handel gedurende vrijwel de hele dag in hun greep. Vrijdagochtend maakte de Britse hypotheekverstrekker Northern Rock bekend dat het in moeilijkheden was geraakt door de kredietcrisis. Northern Rock heeft de Britse centrale bank om een noodkrediet gevraagd. Het aandeel daalde op de beurs van Londen met 31,4 procent.

Barclays

Ook andere Europese banken gingen daardoor in koers omlaag. In Londen daalde de Britse bank Barclays met 3 procent. In Parijs verloor BNP Paribas 1,5 procent. De beleggers raakten in de loop van de dag nog nerveuzer door tegenvallende detailhandelsverkopen en industriële productiecijfers in de VS.

De AEX telde weinig stijgers. Uitgever Reed Elsevier kreeg er 1,1 procent bij na een koopadvies van zakenbank Merill Lynch. Arcelor Mittal won voor de tweede achtereenvolgende dag en was koploper met een winst van 2 procent.

Pharming

Enkele biotechnologiebedrijven gingen tegen de negatieve trend in. Pharming steeg met 4 procent. Dat kwam primair door een koopaanbeveling van SNS Securities, aldus analist Steef Bergakker van onderzoeksbureau Iris. "Bovendien liggen Amerikaanse biotechbedrijven er de afgelopen weken goed bij." In de MidKap was branchegenoot Crucell met een winst van 2 procent de sterkste stijger. Het bedrijf komt eind deze maand met resultaten van proeven met een vaccin tegen vogelgriep.

De euro kostte vrijdag 1,3845 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,3885 dollar.

Tip de redactie