Wall Street wint na positief bedrijfsnieuws

NEW YORK - Op de effectenbeurzen in New York heerste donderdag een positieve stemming ondanks de zwakke dollar en de recordhoogte van de olieprijzen. Energiefondsen, autofabrikanten en de farmaceutische fondsen boekten forse winsten.

De Dow-Jonesindex sloot op 13.424,88 punten. Dat is een winst van 133,23 punten, ofwel 1 procent. De breedsamengestelde S&P 500-index kreeg er 12,39 punten bij en sloot op 1483,95 punten, dat is 0,8 procent winst. Schermenbeurs Nasdaq noteerde 2601,06 punten en deed het rustiger aan met 0,4 procent winst.

Stijger

Grote stijger was de in de Dow-Jonesindex genoteerde autofabrikant General Motors. Het aandeel GM steeg met 10 procent, nadat de onderneming een koopaanbeveling had gekregen van de Amerikaanse zakenbank Citigroup. Branchegenoot Ford kreeg een zetje mee en noteerde 5,8 procent winst.

Fastfoodketen McDonald's maakte bekend de jaarlijkse dividenduitkering met 50 procent te verhogen. Dat leverde het bedrijf een koerswinst van ruim 6 procent op. Het aandeel noteerde 54,30 dollar, het hoogste bedrag tot nu toe.

Gunstige stemming

Een mededeling van Countrywide Financial, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, verhoogde nog eens de gunstige stemming. Countrywide meldde donderdag dat het 12 miljard extra aan kredietvermogen had verworven. De aandelen van de onderneming stegen 13,9 procent

Onder meer Exxon Mobil profiteerde opnieuw van de gestegen olieprijzen en de gevolgen van orkaan Humberto, waardoor deze week drie olieraffinaarderijen in Texas hun werk tijdelijk moesten stilleggen. De schaarste stuwde de aandelen van Exxon Mobil op tot een winst van 1,1 procent.

Merck

Farmaceutisch bedrijf Merck leek aanvankelijk te profiteren van een optimistisch zakenbankrapport, maar sloot uiteindelijk met een marginale winst van 0,4 procent.

Branchegenoot Pfizer (0,1 procent) werd meegetrokken in de positieve trend, maar kon de winst niet vasthouden. Beide fondsen staan genoteerd in de Dow-Jonesindex.

Leuk

"Het is leuk om de beurs te zien bewegen na positief bedrijfsnieuws, in plaats van te gissen en handen te wringen over wat de Fed (de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken) gaat doen", aldus een fondsbeheerder.

De onzekerheid over het rentebesluit dat de Fed volgende week neemt, is volgens analisten afgenomen. De vraag is nu of de Fed de rente met 0,25 of 0,5 procentpunt verlaagt, niet of er een verlaging komt.

Positief

Een analist deed daar nog eens een schepje boven op: "Misschien zijn wij over het dieptepunt van de kredietcrisis heen en zien wij nu een meer positieve nieuwsstroom op gang komen."

Handelaren reageerden positief op het bericht dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week minder hard was gestegen dan verwacht.

Fondsen

Fondsen stegen over een breed front en handelaren leken de zorgen over de crisis op de kredietmarkten even te zijn vergeten. Het handelsvolume was echter laag.

Donderdag was het begin van de belangrijke joodse feestdag Rosh Hashana en de islamitische vastenmaand Ramadan.

Begrotingstekort

Beleggers wachtten aan het begin van de handelsdag ook op gegevens over het Amerikaanse begrotingstekort. Dat bleek met 117 miljard dollar (84,4 miljard euro) veel groter dan verwacht, maar het cijfer is vertekend omdat er een bedrag van 44 miljard dollar aan uitkeringen en medische vergoedingen bij is geteld dat in augustus is uitbetaald.

De beurzen reageerden nauwelijks op het cijfer.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie