AEX zet flinke stap vooruit

AMSTERDAM - De Europese beurshandel werd donderdag lang gekenmerkt door een aarzelende houding. Het sentiment trok pas aan toen Wall Street in de middag hoger startte. Op het Damrak waren Shell, ABN Amro en Unilever hoogvliegers.

De AEX, de index van hoofdfondsen in Amsterdam, eindigde 1,5 procent hoger op 530,96 punten. De MidKap-index voor het middelgrote segment sloot op 705,53 punten, een winstje van 0,4 procent. Elders in Europa stegen belangrijkste graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt met 0,9 tot 1,1 procent.

Het sentiment keerde in de middag ten goede na positief nieuws uit de Verenigde Staten. Daar bleken minder mensen dan verwacht een werkloosheidsuitkering te hebben aangevraagd. Hierop ging Wall Street met winst van start.

Olie

De enige sector die het eerder op de dag al goed deed, was de oliebranche. Door de hoge prijs van olie (bijna 80 dollar per vat) waren de 'olies' in trek. In Amsterdam won Shell 1,6 procent. In Parijs steeg Total 1,3 procent, BP maakte in Londen een koerswinst van 0,8 procent.

De behoedzame houding van beleggers eerder op de dag werd ingegeven door de perikelen op de kredietmarkten, dacht handelaar Erik Nugteren van De Vries & Co. Maar daar kan volgens hem volgende week verandering in komen. Want dan publiceren enkele grote Amerikaanse banken hun kwartaalcijfers.

Winst

"Ik heb nog geen winstwaarschuwing voorbij zien komen en ga ervan uit dat die resultaten ondanks de problemen op de kredietmarkt mee zullen vallen", zei Nugteren. Toch blijft de markt onzeker. "De onderliggende fundamenten zijn niet zo best als we kijken naar de zwakke dollar en de hoge olieprijs", zei een andere handelaar.

ABN Amro steeg met 2,7 procent tot 35,19 euro. De Europese Commissie heeft de beoordelingstermijn van het bod van de Belgisch-Nederlandse verzekeraar Fortis op ABN Amro verlengd.

Chipsector

Ondanks een adviesverhoging voor de Europese chipsector door zakenbank Lehman Brothers had de branche het moeilijk. De oorzaak was een omzetalarm van Alcatel-Lucent, een van de grootste producenten van telecommunicatieapparatuur.

Op de beurs van Parijs maakte het Frans-Amerikaanse concern een koersval van 8,7 procent. De omslag van het sentiment in de chipsector deed chipmachinefabrikant ASML geen goed. Het aandeel werd 2,3 procent lager gezet.

Arcelor Mittal

Arcelor Mittal was na de aankondiging dat het staalconcern aandelen gaat inkopen met een winst van 4,5 procent de koploper in de AEX. Unilever profiteerde van een hoger beleggingsadvies van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Op het Damrak was textielbedrijf Ten Cate een opvallende daler. Het aandeel kelderde met 9 procent na het bericht dat topman Loek de Vries van de onderneming uit Nijverdal door het Openbaar Ministerie van belastingfraude wordt verdacht.

Op de valutamarkt was de euro donderdagmiddag 1,3885 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt op 1,3905 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie