ECB komt met nieuwe geldinjectie

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) is woensdag met een nieuwe geldinjectie gekomen op de Europese financiële markten. Het gaat om 75 miljard euro voor leningen met een looptijd van drie maanden

Commerciële banken konden bij de ECB intekenen om gebruik te maken van het geld, dat zij op hun beurt weer kunnen uitlenen. De geldinjectie van woensdag had niet direct effect op het rentetarief dat banken elkaar in rekening brengen bij driemaandsleningen. Dat tarief staat nu op 4,75 procent, terwijl dat onder normale omstandigheden lager zou moeten zijn.

Voor zogeheten 'driemaands repo tenders' injecteert de ECB normaal gesproken 50 miljard euro. Het bedrag dat nu middels deze extra toegevoegde tender in de geldmarkt is gepompt is de helft hoger. Met deze forse geldinjectie probeert de ECB weer rust te krijgen op de Europese kredietmarkt, waar de afgelopen tijd onrust ontstond als gevolg van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Rentetarief

Bij driemaandsleningen hanteren commerciële banken onderling normaal gesproken een rentetarief van 15 tot 25 basispunten boven de herfinancieringsrente, het belangrijkste tarief op de Europese geldmarkt dat nu op 4 procent ligt. Onder normale omstandigheden zou dat dan 4,15 tot 4,25 procent moeten zijn. Dat de rente nu op 4,75 procent blijft staan, geeft volgens analisten aan dat de onrust op de kredietmarkten nog niet is verdwenen.

Veel financiële instellingen hebben investeringen uitstaan in de Amerikaanse hypotheekmarkt. Door de problemen daar is onzeker of die investeringen hun waarde hebben behouden. Banken zijn daardoor terughoudender geworden met leningen over en weer. Alleen tegen hogere rentetarieven durven ze geld te verstrekken.

Euribor

Het rentetarief dat banken elkaar in rekening brengen staat ook wel bekend als Euribor. De Euribor-rentetarieven worden door veel mensen nauwlettend gevolgd, omdat die als basis dienen voor bijvoorbeeld de spaarrente en hypotheken met een variabele rente.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie