Weinig beweging op Wall Street

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York kwamen woensdag nauwelijks van hun plaats, na de aandelenrally op dinsdag. De beleggers op Wall Street deden het rustig aan in afwachting van het rentebesluit in de Verenigde Staten volgende week.

De Amerikaanse aandelenmarkten hielden bovendien de olieprijs scherp in de gaten. Die bereikte een nieuw record van meer dan 80 dollar per vat. Daarnaast steeg de euro woensdag naar het hoogste niveau ooit tegenover de dollar.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 16,74 punten (0,1 procent) lager op 13.291,65 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 5,40 punten (0,2 procent) tot 2592,07 punten. De breed samengestelde S&P 500-index eindigde een fractie hoger op 1471,56 punten.

Handelsvolumes

De handelsvolumes op Wall Street waren laag. Beleggers zien af van het opbouwen van grote posities in afwachting van het rentebesluit door de Federal Reserve volgende week dinsdag.

De verwachting is dat de rente met een kwart procentpunt wordt verlaagd, maar sommige analisten verwachten een renteverlaging met een half procentpunt.

Euro

De euro steeg daardoor naar het hoogste niveau ooit ten opzichte van de dollar, met een stand van 1,3915 dollar.

Bij het einde van de handel op Wall Street was de euro 1,3905 dollar waard, evenveel als bij het slot in Europa.

Olieprijs

De olieprijs ging omhoog nadat bekend werd dat de olievoorraden in de VS vorige week fors zijn gedaald, terwijl een toename was verwacht. De oliemarkt is bevreesd voor een tekort als de winter begint.

Het oliekartel OPEC gaf dinsdag nog aan de olieproductie vanaf 1 november met een half miljoen vaten te verhogen, maar dat maakte weinig indruk op de markt.

De oliefondsen konden profiteren van de hogere olieprijs. ExxonMobil,'s werelds grootste olieconcern, steeg 0,8 procent. Dinsdag won het Dow-fonds al 2,5 procent. Chevron ging 0,7 procent vooruit.

Texas Instruments

Texas Instruments verloor 1,7 procent. De chipproducent stelde zijn omzetverwachting voor het derde kwartaal licht naar beneden bij.

Apple stond 1 procent in de plus. Het fonds kreeg een koopaanbeveling van UBS. Biotechnologiebedrijf Amgen kreeg ook een opwaardering van de Zwitserse bank en won 3,3 procent.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie