Wereldbank stelt groeiraming China naar boven bij

PEKING - De Wereldbank heeft zijn groeiprognose voor de Chinese economie fors bijgesteld naar boven. De ontwikkelingsbank verwacht dat de groei dit jaar zal uitkomen op 11,3 procent. Drie maanden geleden was dat nog 10,4 procent.

Dit staat in een rapport dat de bank woensdag naar buiten heeft gebracht. De opstellers vinden dat de Chinese autoriteiten meer moeten doen om de economie gezond te houden. Het oplopende handelsoverschot en de hoge inflatie vormen de belangrijkste bedreigingen.

Eerder deze week bleek dat het handelsoverschot van China in juli 33 procent hoger was dan een jaar eerder. Door het oplopende overschot komt er veel geld in omloop, wat bijdraagt aan oplopende prijzen van onder meer huizen.

Munteenheid

Volgens de Wereldbank zou China er goed aan doen zijn munteenheid sneller op te waarderen. Door de Chinese munt op te waarderen kan een rem worden gezet op de export, waardoor het overschot omlaag kan gaan, aldus de bank.

Dinsdag bleek dat de consumentenprijzen in China op jaarbasis op 6,5 procent gekomen. Dat is het hoogste percentage in tien jaar.

Stijging

De stijging is vooral een gevolg van oplopende voedselprijzen. De Wereldbank waarschuwt in het rapport voor prijsstijgingen in andere sectoren. Verdere renteverhogingen zullen volgens de bank nodig zijn.

De Chinese economie haalt al jaren groeicijfers van meer dan 10 procent. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam de groei uit op 11,9 procent.

Consumentenuitgaven

De Wereldbank zegt dat de consumentenuitgaven in China de expansie op peil zullen houden, ook als de vraag naar Chinese producten in het buitenland minder sterk is. De economie van China moest het tot nu toe vooral hebben van de export en investeringen.

Woensdag werd ook bekend dat de detailhandelsverkopen in China vorige maand het hoogste niveau hebben bereikt in meer dan drie jaar. De verkopen waren in augustus 17,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit wijst erop dat de Chinezen inderdaad meer zijn gaan uitgeven. Door de economische groei zijn de inkomens in het land omhooggegaan.

Tip de redactie