Europese beurzen sluiten toch hoger

AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben woensdag de handel hoger afgesloten, nadat de graadmeters lang in de min hadden gestaan. De beurzen kregen aan het eind van de dag de wind in de rug.

De koersgemiddelden werden vooral opgetrokken door oliefondsen zoals Shell en BP. De olieprijs bereikte woensdag een recordhoogte. De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 1,85 punten ofwel 0,4 procent hoger op 523,38 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg met 0,2 procent naar 702,65 punten.

De beurs in Parijs presteerde procentueel het beste met een voorlopige stijging van het koersgemiddelde met 0,5 procent. Frankfurt en Londen noteerden volgens voorlopige cijfers respectievelijk 0,2 procent en 0,4 procent hoger.

Olie

De olieprijs heeft woensdag een nieuw recordniveau bereikt van 79,29 dollar per vat (van 159 liter). Daarmee werd het oude record van 78,77 dollar per vat, dat op 1 augustus werd neergezet, doorbroken. De markt reageerde op de tegenvallende olievoorraden in de Verenigde Staten.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell sloot 0,8 procent hoger op 29,28 euro. Het Britse oliefonds BP eindigde 0,7 procent in de plus en het Franse Total sloot 0,8 procent hoger.

Randstad

In de AEX was uitzendconcern Randstad een opvallende stijger met een plus van 3,4 procent. Ook Vedior behoorde met 1,85 procent tot de kopgroep. Volgens een handelaar profiteerde de sector van een gunstig rapport over de uitzendsector van het Amerikaanse Manpower.

Op de effectenbeurs in Amsterdam werd verder enthousiast gereageerd op nieuws over de producent van versnellingsbakken Antonov. Het bedrijf verwacht binnen een "termijn van weken" uitsluitsel te kunnen geven over de onderhandelingen met een tweede Chinese partij voor de productie van versnellingsbakken. Het aandeel Antonov maakte een koerssprong van bijna 14 procent tot 1,07 euro.

Euro

De euro steeg woensdag naar een recordhoogte ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse munteenheid staat onder druk door speculatie over een renteverlaging volgende week in de VS. De Europese munt noteerde bij het sluiten van de beurzen een recordhoogte van 1,3905. In juli werd de grens van 1,38 dollar voor het eerst doorbroken sinds de invoering van de Europese munteenheid in 1999.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie