Nikkei verliest na aftreden premier Abe

TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag met verlies gesloten, nadat de Japanse premier Shinzo Abe onverwachts had aangekondigd te zullen aftreden. De regeringsleider stond onder druk door tal van schandalen rond ministers in zijn afgelopen zomer nieuw samengestelde regeringsploeg.

Beleggers geloven niet dat de gevolgen van het aftreden van Abe erg groot zullen zijn. "Maar tot dat er een nieuwe premier is benoemd, zal de politieke onzekerheid op de aandelenmarkt blijven drukken", stelde een handelaar in Tokio. Bij een ietwat dunne handel eindigde de toonaangevende Nikkei-index met een verlies van 80,07 punten (0,5 procent) op een stand van 15.797,60 punten.

Vooral de Japanse bankensector deed het slecht. Zo verloor Sumitomo Mitsui, de op twee na grootste bank van Japan, 3 procent, terwijl Mizuho Financial 2,4 procent daalde. De chipproducent Sumco kreeg een koersverlies voor de kiezen van 11,2 procent. De aanleiding was een lagere beleggingsaanbeveling voor het aandeel van onderzoeksbureau Daiwa Institute of Research.

Toto

Een andere verliezer was Toto, de grootste producent van toiletten in Japan, met een daling van 3,6 procent. Beleggers lieten het aandeel links liggen nadat een toilet van het bedrijf, uitgevoerd met een bidet, in een ziekenhuis in brand was gevlogen.

In Hongkong stond de Hang Seng-index wel op winst, gesteund door zwaarwegende energiefondsen. De index klom 1,5 procent tot 24.310,14 punten. De Kospi-index in Seoul daalde 1,8 procent, terwijl de Australische All Ordinaries 0,2 procent lager noteerde.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie