Wall Street bouwt winsten uit

NEW YORK - De aandelenmarkten in New York bouwden dinsdag in de loop van de handel hun winsten verder uit. De handel op Wall Street kreeg vooral steun vanuit de technologiesector en de financiële hoek.

In de Dow waren McDonald's en General Motors opvallende stijgers.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond een half uur voor het slot van de handel op een winst van 1,4 procent op 13.314 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 1,5 procent naar 2597 punten. De breed samengestelde S&P 500-index won 1,4 procent tot 1471 punten.

Rente

De beleggers op Wall Street zijn hoopvol dat de Federal Reserve volgende week de rente verlaagt om de rust op de financiële markten te herstellen. De markten zijn de laatste erg onrustig als gevolg van de malaise op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Fed-voorzitter Ben Bernanke hield dinsdag een toespraak in Berlijn, maar hij zei niets over eventuele rentestappen.

Bernanke zei vorige week nog dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken klaarstaat om de negatieve invloed van de onrust op de bredere economie zo veel mogelijk te beperken. Het rentebeleid is echter niet bedoeld om investeerders voor verliezen te behoeden, aldus de Fed-voorman.

Lift

Bankfondsen zaten in de lift door de hoop op een renteverlaging. Zo ging Citigroup, de grootste bank ter wereld, 1,7 procent omhoog en steeg Wells Fargo, de op vier na grootste bank in de Verenigde Staten, 2,6 procent in waarde. Zakenbank JPMorgan Chase ging 1,5 procent vooruit en Bank of America klom 1,3 procent.

Ook de technologiefondsen droegen een steentje bij aan het opgewekte sentiment in New York. Zo steeg Western Digital, de op een na grootste fabrikant van harde schijven ter wereld, 4,4 procent. Het concern maakte maandag nabeurs beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend.

Winst

Ook verhoogde het zijn winst- en omzetverwachtingen. Intel stelde maandag zijn omzetprognose voor het derde kwartaal naar boven bij. 's Werelds grootste halfgeleiderproducent won dinsdag 1,8 procent.

De Dow kreeg een duwtje in de rug van McDonald's. 's Werelds grootste fastfoodketen maakte beter dan verwachte verkoopcijfers bekend over augustus. Het aandeel won 3,2 procent.

Autoconcern

General Motors (GM) steeg 4 procent in de hoofdfondsenindex. Het grootste autoconcern in de VS heeft grote verwachtingen van een nieuw automodel en verwacht lagere marketingkosten om de auto aan de man te krijgen.

De oliefondsen konden profiteren van een olieprijs die op ongeveer 78,25 dollar per vat ligt, dichtbij het recordniveau van 78,77 dollar. Het oliekartel OPEC maakte dinsdag bekend vanaf 1 november de dagelijkse olieproductie met een half miljoen vaten te verhogen, maar de oliemarkt was niet onder de indruk.

Handelaren vrezen later dit jaar toch een olietekort. Het grootste olieconcern ter wereld ExxonMobil steeg 2,2 procent en branchegenoot ConocoPhillips ging 1,6 procent omhoog.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie