Brussel verlaagt economische verwachtingen

BRUSSEL - De Europese Commissie verlaagt haar verwachtingen van de Europese economie voor de rest van het jaar. Reden is het tegenvallende resultaat in het tweede kwartaal, vooral in Frankrijk, Italië en Nederland.

Naar verwachting komt de economische groei 0,1 procentpunt lager uit dan geraamd in de EU en in de landen met de euro. De Europese Unie kent dan 2,8 procent groei. In de dertien EU-landen met de euro is dat 2,5 procent. De Europese Commissie heeft dat dinsdag gemeld.

De Europese economie wordt nog altijd gedragen door stevige fundamenten, maar de risico's zijn wel gestegen door de recente onrust op de financiële markten. Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) roept de EU-landen wegens deze risico's op om een streng begrotingsbeleid te blijven voeren.

Nederland

Voor Nederland verlaagt de Europese Commissie haar verwachting van 2,8 naar 2,5 procent groei dit jaar. Het tweede kwartaal was erg teleurstellend, door lagere productie van chemische en staalbedrijven. Bovendien kampte de bouw in Nederland met het regenachtige weer en is 22 procent minder gas verkocht dan het kwartaal een jaar eerder.

Door voortdurende economische groei in Nederland zal de al krappe arbeidsmarkt verder onder druk zetten. De CAO-lonen zijn tot dusver relatief bescheiden gestegen. Maar Brussel voorziet voor Nederland loonstijgingen die enigszins doorwerken in de prijzen eind dit jaar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie