Europese beurzen flink hoger gesloten

AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben dinsdag de handel flink hoger afgesloten, nadat maandag nog over een breed front stevige verliezen waren geleden. De beurshandel kreeg in de middag een extra impuls door de hogere opening van Wall Street.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 8,63 punten ofwel 1,7 procent hoger op 521,53 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg met 1,7 procent naar 701,57 punten.

De beurs in Londen presteerde procentueel het beste met een voorlopige stijging van het koersgemiddelde van 2,4 procent. Frankfurt en Parijs noteerden respectievelijk 1,1 procent en 1,7 procent hoger.

TomTom

De koersgemiddelden in Europa hadden van meet af aan de wind in de rug, na het herstel op Wall Street maandag en de koerswinsten in het Verre Oosten. In Amsterdam maakte TomTom een koerssprong van 6,3 procent.

Het bedrijf liet voorbeurs weten navigatieapparatuur te gaan leveren aan de Japanse autoproducent Toyota Motor. Analisten waren te spreken over de overeenkomst. ,,Dit is goed nieuws voor TomTom. Toyota is de grootste autoproducent ter wereld'', zei een vermogensbeheerder van Nachenius Tjeenk.

KPN

Ook het telecomconcern KPN deed het goed met een plus van 4,4 procent. Het aandeel was populair na een koopaanbeveling van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Daarnaast heeft KPN dinsdagochtend een officieel overnamebod uitgebracht op automatiseerder Getronics. KPN bracht eind juli een voorlopig bod uit van 6,25 euro per aandeel Getronics. Dat bedrag is gehandhaafd. Aandelen Getronics koersten 0,7 procent hoger op 6,19 euro.

ABN Amro was in trek door een stijgend vertrouwen onder beleggers dat de overname van het bankconcern door het RBS-consortium doorgang zal vinden. Het bankconcern, een zwaargewicht in de AEX, noteerde 3 procent hoger op 34,08 euro. Ook het staalconcern ArcelorMittal, dat in de toekomst fors meer staal wil gaan verschepen, deed het goed met een winst van 3,4 procent.

Heineken

De enige dalers op de lijst van grote fondsen waren bierbrouwer Heineken en het chemieconcern DSM. Heineken verloor 2 procent, terwijl DSM 0,5 procent zakte.

Automatiseerder Ordina viel op in de MidKap met een 4,7 procent hogere aandelenkoers. Een duidelijke aanleiding voor deze koerswinst was er niet. Ook bouwbedrijf BAM, dat een grote opdracht heeft ontvangen in Londen, vond de weg omhoog. Aandelen BAM werden 2 procent duurder. De bank SNS Reaal was een van de weinige dalers op de lijst van middelgrote fondsen. Het aandeel noteerde 0,3 procent lager.

Fornix BioSciences

Op de lokale markt in Amsterdam deed Fornix BioSciences het net als op maandag goed. Het aandeel ging 3,3 procent hoger de handel uit. Het biofarmaceutische bedrijf voert gesprekken over de verkoop van zijn handelsdivisie aan de farmaceutische groothandel Mosadex.

Bierbrouwer Grolsch, een ander klein fonds op het Damrak, maakte voorbeurs een flinke stijging van de nettowinst bekend over het eerste halfjaar. Het bedrijf verwacht voor heel 2007 een stijging van de winst met ongeveer 10 procent. Grolsch eindigde 1,3 procent hoger.

Dollar

Op de valutamarkt is de dollar dinsdag verder verzwakt ten opzichte van de euro. Valutahandelaren zijn de Amerikaanse munt sinds vrijdag aan het verkopen, nadat er tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten naar buiten kwamen. De euro noteerde 1,3835 dollar tegen 1,3790 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie